Para saintis telah mengenal pasti bahaya baru kehamilan dan melahirkan anak selepas 35 tahun

Para saintis Kanada telah mengelirukan dunia dengan pernyataannya yang samar-samar. Mereka melaporkannya Kehamilan dan kelahiran untuk wanita yang berumur 35 tahun boleh menjadi sangat berbahaya. Pada masa yang sama, dia terdedah kepada dua - ibu dan anak.

Kajian ini dijalankan berdasarkan makmal Universiti Alberta. Risiko utama dipanggil masalah jantung.

Menurut para saintis, mereka yang, selepas membawa janin pada umur 35+, boleh berkembang pada seorang wanita. Juga kemungkinan timbul masalah jantung pada masa akan datang dan kanak-kanak, yang dilahirkan dari ibu "umur".

Percubaan dilakukan pada tikus makmal. Untuk mengambil bahagian dalam eksperimen ini, haiwan terpilih melebihi 9.5 bulan. Umur tikus ini, mengikut ahli biologi, bersamaan dengan manusia selama 35 tahun.

Perempuan perempuan ini dibahagikan kepada tiga kumpulan. Yang pertama termasuk tikus, yang sedang mengandung, yang kedua - mereka yang melahirkan berulang kali, yang ketiga - tikus yang tidak pernah melahirkan anak, dalam kumpulan eksperimen keempat adalah tikus betina yang mengalami keguguran.

Kajian keguguran dan kelahiran menunjukkan bahawa ibu dan pengguguran spontan meningkatkan kerapuhan dan ketegangan saluran darah. Dalam kes ini, dilahirkan pada ibu "umur" tikus lelaki terdapat juga masalah dengan saluran darah dan saluran darah.

Dari sudut pandangan keadaan kapal, wanita yang belum lahir itu sihat, dan wanita hamil pada masa ujian menunjukkan tahap awal gangguan keadaan salur darah dan jantung.

Semua ini memberi saintis alasan untuk mempercayai bahawa semasa kehamilan lewat janin sangat terhad dalam pembangunan, jisim plasenta lebih tinggi daripada biasa, dan itulah sebabnya tekanan darah terganggu dan risiko serangan strok dan serangan jantung meningkat.

Sebelum ini, kajian mengenai kesan kehamilan pada wanita selepas usia 35 tahun, serta hubungan antara usia ibu dan kesihatan janin dikaji oleh para saintis dari negara-negara yang berbeza. Kajian sedemikian telah berlangsung selama 50 tahun yang lalu. Terima kasih kepada mereka, sudah diketahui bahawa selepas 35 tahun risiko meningkat dengan ketara mempunyai bayi dengan kelainan kromosomSebagai contoh, dengan sindrom Down, Turner, Ewards, dan sebagainya.

Terdapat juga statistik WHO yang boleh dipercayai. mengenai peningkatan risiko keguguran dan melahirkan anak yang bermasalah pada wanita di atas usia ini.

Semua kajian ini tidak bertujuan untuk menakut-nakutkan wanita dan memaksa mereka untuk melepaskan kemungkinan menjadi ibu selepas 35 tahun.

Tujuan sebenar penyelidikan adalah - mengubah pendekatan untuk penjagaan golongan wanita hamil dan wanita ini dalam buruh. Mengetahui mengenai risiko patologi jantung, doktor boleh mengambil langkah pencegahan, memantau keadaan kapal wanita dan janinnya dengan lebih baik, memberikan bantuan yang tepat pada masanya untuk membantu mengelakkan akibat negatif.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan