Para saintis telah mengenal pasti bahaya utama kekurangan tidur untuk kanak-kanak

Para saintis dari Rutgers University USA menyebut bahaya utama tidur yang tidak mencukupi pada kanak-kanak. Mereka menjalankan kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tidak tidur secara kronik, risiko untuk mendapatkan banyak masalah kesihatan.

Hasil penuh kajian ini diterbitkan dalam MedicalXpress.

Dalam eksperimen saintifik melibatkan 177 ribu kanak-kanak, yang berusia antara 8 hingga 17 tahun. Kurang tidur dikatakan mimpi itu kurang daripada 9 jam untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun, kurang dari 8 jam - untuk remaja.

Sekitar 40% daripada semua kanak-kanak, menurut saintis, tidur terlalu sedikit, tidak mendapat norma ini.

Akibatnya, kanak-kanak yang tidak mendapat cukup risiko memperoleh banyak tabiat buruk: mereka sering menolak sarapan pagi dan semua yang berguna, dan menyukai makanan segera dan gula-gula, mereka tidak suka melakukan senaman fizikal dan lebih suka aktiviti sedentari. Akibatnya, kanak-kanak dengan kekurangan tidur kronik sering mengalami masalah dengan berat badan berlebihan.

Hasil kajian itu dilengkapkan oleh para saintis dari Harvard, yang membuktikannya Ketidakupayaan tidur menyebabkan masalah mental di kalangan remaja. Kebimbangan meningkat, kecenderungan untuk kemurungan muncul, serangan terhadap pencerobohan yang tidak terkawal boleh berlaku.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan