Haiwan peliharaan: Para saintis telah mengetahui siapa yang paling disukai ibu bapa mereka - anak lelaki atau perempuan

Dalam masyarakat, dianggap bahawa ibu bapa sama-sama menyukai anak lelaki dan perempuan. Itulah bagaimana ibu bapa yang menaikkan bayi heteroseksual, serta mereka yang mempunyai anak-anak seks yang sama, akan bertindak balas. Tetapi saintis percaya bahawa ibu bapa licik dan, tanpa mengetahui, menipu diri sendiri dan orang lain.

Kumpulan antarabangsa ahli biologi evolusi dari Amerika Syarikat dan Finland telah menjalankan eksperimen, hasilnya ternyata agak tidak dijangka. Mereka diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik.

Sebagai asas, para saintis mengambil kenyataan bahawa ibu dan bapa kaya lebih bersedia untuk melabur dalam anak lelaki, dan anak perempuan miskin. Mereka meminta ibu bapa dengan pendapatan yang berbeza untuk mengisi borang soal selidik tanpa nama.

Kajian itu melibatkan 347 ibu dan 423 bapa. Mereka diminta menulis tanpa nama, yang mereka cintai lebih - anak lelaki atau perempuan. Selepas itu, dengan setiap subjek, ahli psikologi menjalankan satu siri ujian yang bertujuan mengenal pasti keutamaan (bawah sedar).

Mereka ditunjukkan imej kanak-kanak lelaki dan perempuan, gambar digantikan satu sama lain pada kelajuan tinggi. Tugas itu ditetapkan agak mudah - dengan cepat mengambil kata sifat positif dan negatif untuk setiap gambar dari senarai.

Ternyata kemewahan keluarga tidak mempengaruhi sikap dalaman anak, tidak ada pengaruh dan tahap pendidikan ibu bapa, status sosial mereka, agama, dll.

Tanpa pengecualian, ibu dan bapa suka anak-anak seks mereka sendiri, iaitu bapa dalam jiwa mereka ditarik kepada anak lelaki, dan ibu - anak perempuan.

Lelaki, yang juga menunjukkan dalam soal selidik bahawa mereka lebih suka anak perempuan mereka, mengambil kata sifat positif untuk kanak-kanak lelaki sedikit lebih cepat, dan wanita untuk gambar gadis kecil sedikit lebih cepat.

Selain itu, sekumpulan saintis dapat menegaskan bahawa kecintaan wanita terhadap anak perempuan mereka selalu dinyatakan lebih daripada kasih sayang lelaki kepada anak-anak mereka, tetapi di sini alasannya terletak pada emosionalitas yang relatif kecil dari seks yang lebih kuat.

Pengarang percubaan dan ketua kumpulan penyelidikan Robert Lynch, yang mewakili Universiti Turku (Finland), melaporkan bahawa hasil yang diperolehi sepenuhnya mencerminkan proses sosial dan budaya dalam masyarakat.

Jika sebelum ini kelahiran seorang budak lelaki di hampir semua negara dianggap lebih baik dan bernilai lebih tinggi, maka hari ini nilai kanak-kanak perempuan telah meningkat dengan ketara, dan fakta kelahiran mereka, masyarakat telah menjadi lebih setia. Di samping itu, kanak-kanak perempuan belajar lebih baik, berkelakuan lebih kasar, lebih tertumpu kepada mendapatkan profesion.

Robert Lynch
universiti di Turku

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan