Para saintis telah mengetahui bahawa lelaki adalah anak yang paling sihat dilahirkan

Penyelidik di Ohio University (USA) memberi jawapan kepada persoalan mana lelaki menghasilkan kanak-kanak yang sihat.

Mereka berjaya mewujudkannya tahap aktiviti fizikal tertentu dalam perwakilan seks yang lebih kuat tidak lama sebelum mengandung kanak-kanaksecara langsung memberi kesan kepada keadaan kesihatan dan kebolehan mental bayi.

Eksperimen dilakukan pada tikus makmal. Satu siri percubaan eksperimen menunjukkan bahawa aktiviti lelaki sebelum konsepsi membentuk "tingkah laku" tertentu sel-sel kumannya.

Sekiranya seorang lelaki berehat, spermanya mengandungi satu set mikro-RNA. Apabila seseorang secara fizikal tegang, aktif, nukleotida pendek ini akan berbeza secara kualitatif. Sekiranya seorang lelaki aktif, mikro-RNAnya memberikan "perintah" kepada gen, nukleotida menyediakan untuk kemasukan pantas semua pautan DNA, dan ini memberikan permulaan kebolehan kognitif yang tinggi dalam keturunan.

Pada masa yang sama, para saintis telah memperhatikan fakta bahawa, bagi lelaki yang sentiasa menjalani gaya hidup yang aktif, "inklusi" itu tidak berlaku. Nukleotida diaktifkan hanya jika, tidak lama sebelum konsep, seorang lelaki secara dramatik mengaktifkan aktiviti fizikal.

Jika kita bercakap secara langsung mengenai hasil percubaan, eksperimen menunjukkan yang berikut: tikus jantan dengan berat badan berlebihan dan banyak penyakit menjadi bapa-anak yang sihat dan pintar jika mereka secara fizikal aktif beberapa hari sebelum mengawan dan malah berjaya mengurangkan berat badan.

Lelaki-lelaki muda dan sihat yang dipaksa berada di ruang dekat dan tidak dapat bergerak secara aktif ke konsep anak, serta lelaki muda yang selalu aktif, tidak menunjukkan keputusan yang mengagumkan - di antara tikus pintar dan anak-anak mereka dengan rata-rata dan di bawah kemampuan purata sama

Oleh itu, saintis telah mengesyorkan lelaki yang ingin hamil anak yang sihat dan cerdas, menjadi aktif kira-kira beberapa bulan sebelum konsep. Kali ini akan cukup untuk komposisi sperma dikemas kini untuk mengandungi jumlah nukleotida tertentu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan