Para saintis telah mengetahui keadaan yang menyumbang kepada perkembangan pesat otak kanak-kanak.

Para saintis Belanda telah mengetahui keadaan yang menyumbang kepada perkembangan pesat otak pada kanak-kanak.

Kajian jangka panjang telah menunjukkan bahawa tekanan yang dialami pada peringkat awal mempunyai kesan positif terhadap proses dalam korteks serebrum - otak mempercepatkan.

Hasil penyelidikan saintifik yang diterbitkan dalam laporan ilmiah yang berwibawa.

Penyelidik di Universiti Nijmegen menekankan bahawa kita bercakap mengenai tekanan yang disebabkan oleh perceraian atau penyakit orang tua.

Selepas "peristiwa" sedemikian, kawasan prefrontal otak diaktifkan, yang membawa kepada yang penting mempercepatkan semua proses dalam tubuh kanak-kanak.

Kumpulan kawalan termasuk 37 kanak-kanak. Kesemua mereka baru-baru ini mengalami faktor tekanan, sebagai ibu bapa dilaporkan kepada saintis. Peristiwa adalah berbeza: penempatan semula, perubahan sekolah, kematian seseorang daripada sanak saudara, perceraian.

Perubahan pesat di bahagian otak tertentu dicatatkan. terutamanya pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Kanak-kanak yang lebih tua mampu menarik banyak manfaat daripada tekanan. Dan remaja yang berusia lebih dari 14 tahun tidak menunjukkan sebarang perubahan di kawasan prefrontal otak.

Kanak-kanak yang mengalami tekanan pada usia muda menunjukkan keupayaan yang lebih tinggi untuk menyesuaikan diri pada masa depan, mereka membuat keputusan lebih cepat, belajar lebih baik dan mempunyai tahap kesabaran yang besar dalam situasi konflik.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan