Para saintis telah mendefinisikan bagaimana pendidikan ibu bapa menjejaskan masa depan kanak-kanak.

Tahap pendidikan ibu-ibu dan bapa menjejaskan masa depan anak kepada tahap yang lebih besar daripada prestasi sekolahnya sendiri. Kesimpulan sedemikian dibuat oleh saintis Rusia, yang melakukan kajian yang menarik di Institut Pendidikan HSE.

Ini adalah faktor pendidikan ibu bapa yang kadang-kadang tegas. untuk memilih kanak-kanak yang mengikuti di peringkat kesembilan dan kesebelas.

Dengan ini Gred yang baik dan cemerlang di sekolah bukanlah kunci kejayaan, kata pakar. Keluarga di mana ibu bapa mempunyai tahap pendidikan yang tinggi secara intuitif membantu anak mereka membuat pilihan rasional yang strategik yang akan membolehkan mereka mendapat pendidikan yang baik walaupun dengan skor sekolah rendah.

Dan anak-anak dari keluarga di mana ibu bapa tidak mempunyai tahap pendidikan yang sesuai, walaupun dengan prestasi cemerlang di sekolah, tidak selalu memutuskan pilihan yang berani pada masa akan datang, mereka bersetuju "kepada orang yang kurang", mereka dengan mudah melepaskan peluang dan prospek yang cukup sesuai untuk mereka dan boleh didapati berdasarkan hasil sijil sekolah.

Asas kesimpulan sedemikian adalah statistik - dalam 49% pelajar gred kesembilan sekurang-kurangnya salah satu ibu bapa mempunyai pendidikan tinggi. Dan dalam gred 10-11, jumlah anak yang ibu dan ayahnya (atau seorang sahaja) mempunyai diploma pendidikan tinggi, sudah berkembang hingga 62%.

Ternyata itu kanak-kanak dari keluarga di mana ibu bapa tidak mempunyai pendidikan tinggi sering meninggalkan sekolah selepas gred 9Malah di bawah syarat bahawa mereka dapat meneruskan pendidikan sekolah mereka mengikut kemampuan mereka, mencukupi USE dan memasuki universiti.

Oleh itu, ia adalah budaya keluarga dan sikapnya terhadap pendidikan secara umum yang mempengaruhi pilihan anak pada masa akan datang.

Kajian ini secara tidak langsung disahkan oleh statistik terkini: pada tahun 2018, hanya 33% siswazah sekolah menengah menghantar dokumen ke universiti dengan markah tinggi. 55% pelajar memohon ke universiti dengan markah lulus purata, dan selebihnya memilih universiti rendah terpilih, yang boleh dicapai dengan prestasi sekolah yang tidak penting dan skor peperiksaan yang rendah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan