Para saintis telah mengetahui bagaimana alat mengubah struktur otak kanak-kanak

Kajian rasmi besar-besaran pertama dalam sejarah dunia kesan tablet dan telefon pintar pada otak kanak-kanak yang diadakan di Amerika Syarikat. Kajian ini ditaja sepenuhnya oleh kerajaan persekutuan (lebih daripada $ 300 juta telah diperuntukkan untuk tujuan ini), hasilnya harus menjadi dasar cadangan baru Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Penyelidik terlibat dalam Institut Kesihatan Nasional, ia berlangsung selama kira-kira 10 tahun. Dan sekarang keputusan pertama dibentangkan.

Kira-kira 11 ribu kanak-kanak berusia 9-11 tahun diperiksa.

Tinjauan awal menunjukkan bahawa kebanyakan mereka menghabiskan sekurang-kurangnya dua jam sehari di hadapan skrin telefon pintar, tablet atau komputer, bermain permainan video, "berkeliaran" melintasi ekspans Internet dan berkomunikasi dengan rakan-rakan di rangkaian sosial.

MRI dan EEG otak dibuat kepada setiap kanak-kanak. Terdapat banyak hasil, dan setakat ini penyelidik hanya dapat menganalisis hasil 4.5 ribu kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam eksperimen tersebut. Ketua tim penyelidik, Gaia Dowling, mengatakan itu Lelaki yang menghabiskan sekurang-kurangnya 7 jam sehari dengan alat dan komputer menunjukkan tanda-tanda penipisan pramatang korteks serebrum.

Lapisan luar otak melakukan fungsi penting - ia memproses maklumat yang diterima dari deria (mata, telinga, kulit, hidung), bertanggung jawab untuk ingatan dan pemikiran.

Dalam orang yang sihat, tidak bergantung kepada alat, penipisan fisiologi sedikit korteks berlaku pada usia selepas 19 tahun. Inilah norma. Lapisan penuaan pada usia 9 tahun tidak boleh dianggap normal, ahli fisiologi dan ahli pediatrik berkata.

Apa akibatnya seseorang boleh menyebabkan penipisan korteks terlalu awal, walaupun sukar dikatakan - saintis memerlukan masa untuk terus memerhatikan peserta dalam eksperimen tersebut.

Di samping itu, didapati bahawa lelaki yang berbelanja dengan alat lebih daripada dua jam sehari, terdapat beberapa lag dalam perkembangan mental: mereka lebih teruk dapat mengatasi ujian untuk perkembangan ucapan, pemikiran dan logik.

Secara rasmi, hasil kajian akan diterbitkan dalam media saintifik dunia pada awal tahun 2019. Mereka dijangka menjadi sensasi: pakar yakin bahawa kajian ini akan membantu mengubah susunan perkara semasa: ibu bapa akan mendengar dan menghadkan komunikasi kanak-kanak dengan alat, kerana Kesan jangka panjang hobi kanak-kanak seperti itu boleh mendatangkan malapetaka..

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan