Para saintis telah mendapati bahawa anak-anak muda dan cimpanzi bercakap bahasa yang sama

Kanak-kanak kecil yang bersentuhan dengan dunia besar menggunakan set gerak yang sama seperti monyet seperti manusia dewasa.

Psikologi Eropah menjalankan kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak di bawah umur 4 tahun tahu dan menggunakan 52 gerak isyarat. 46 daripadanya bersamaan dengan isyarat cimpanzi dewasa.

Dalam interaksi mereka dengan jenis mereka sendiri, monyet menggunakan gerak isyarat, postur, dan gementar. Pada masa yang sama, "kamus" haiwan dan kanak-kanak manusia lebih daripada 90% sama.

Kumpulan gabungan saintis dari Jerman dan Inggeris menjalankan kajian berdasarkan tadika Uganda dan Jerman.

Pada mulanya, permainan dan aktiviti kanak-kanak difilemkan, dan kemudian bingkai dianalisis dan dibandingkan dengan klip video antara simpanse dengan antara satu sama lain. Jika penembakan permainan kanak-kanak mengambil masa beberapa bulan, maka monyet-monyet dalam persekitaran semula jadi, di hutan Uganda, terpaksa menembak selama sepuluh tahun.

Kajian ini dibentangkan dalam beberapa jurnal saintifik, tetapi belum jelas apa manfaat praktikal yang ada dan bagaimana ia berguna kepada manusia. Walaupun data diam-diam dimasukkan dalam kategori fakta yang ingin tahu mengenai alam semula jadi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan