Para saintis telah mengenal pasti salah satu penyebab utama autisme pada kanak-kanak.

Para saintis dari Columbia University di Amerika Syarikat mendapati bahawa DDT racun serangga yang popular, biasanya disebut sebagai "habuk", adalah penyebab utama autisme pada kanak-kanak.

DDT sering digunakan sebagai ubat yang berkesan untuk perosak serangga, termasuk nyamuk.

Kajian terakhir menunjukkan bahawa apabila seorang wanita hamil datang dalam hubungan dengan ubat ini, kebarangkalian autisme pada anak yang belum lahir meningkat sebanyak 2.5 kali, lebih-lebih lagi, gangguan spektrum autisme mula berkembang dalam tempoh pembangunan pra-pembawaan.

Kelulusan para saintis adalah berdasarkan data pemeriksaan kesihatan pesakit dengan autisme dari tahun 1987 hingga 2005.

Hampir semua keluarga di mana bayi dengan autisme dilahirkan semasa tempoh ini digunakan DDT.

Para saintis telah mendapati bahawa walaupun penolakan penggunaan racun serangga semasa hamil tidak menyelamatkan, kerana bahan toksik mempunyai harta terkumpul, dan jika sebelum perancangan kehamilan dalam keluarga sering digunakan, maka di dalam tubuh wanita sudah ada perubahan yang mempengaruhi set telur DNA.

Yang paling mungkin melahirkan kanak-kanak yang cacat mental atau kanak-kanak dengan autisme adalah wanita yang telah menghubungi DDT sejak kecil (ibu bapa menggunakan penghalau serangga).

Sebilangan besar bahan berbahaya berkumpul di dalam badan mereka, dan mutasi DNA telur berlaku semasa baligh. Risiko mengalami kanak-kanak yang sakit meningkat pada wanita tersebut. tidak 2.5 kali sudah, tetapi sekurang-kurangnya 7 kaliseperti yang dibuktikan oleh hasil kajian.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan