Para saintis membuat telinga kanak-kanak tiruan

Saintis Cina, menggunakan teknologi tinggi, belajar mengembangkan sel-sel untuk mencetak seterusnya pada pencetak 3D alat bantu tiruan untuk kanak-kanak yang mengalami microtia - pengurangan kongenital saiz auricle. Penyakit ini dapat mengurangkan pendengaran, mengurangkan fungsi penganalisis pendengaran.

Buat kali pertama dalam amalan dunia, para penyelidik praktikal perhiasan belajar bagaimana untuk mengumpul kondroit - sel rawan dari sel mereka sendiri seorang anak yang menderita mikrotia. Sel-sel yang sakit digunakan untuk menumbuhkan karkas telinga yang baru dan sihat. Telinga siap pertama dimodelkan menggunakan program komputer, dan kemudian menjadi dasar tugas untuk pencetak 3D.

Kemudian mata buatan ditransplantasikan ke dalam telinga pesakit. Malah, implan membolehkan anda membina semula auricle. Anomali struktur perkembangan telinga luar tidak begitu biasa, tetapi dapat merumitkan kehidupan bayi, mempengaruhi pendengaran, persepsi, perkembangan ucapan dan memberikan banyak ketidaknyamanan kosmetik.

Percubaan berlangsung selama 2.5 tahun yang lalu. Sehingga kini, organ pendengaran baru telah dibuat setakat ini hanya untuk lima pesakit muda. Percubaan untuk semua kanak-kanak berjaya. Kini saintis Cina merancang untuk meletakkan pengeluaran secara kekal. Ini memerlukan dana sokongan negeri, wang penajaan, supaya teknik baru boleh didapati secara terbuka dan gegelung buatan boleh masuk ke semua hospital kanak-kanak di negara dan dunia.

Menurut ahli transplantologi biomedikal Universiti Cornell Amerika (New York) Lawrence Bonassar, perkembangan ini menjadi impian semua transplantologists selama 20 tahun yang lalu. Ini adalah terobosan sebenar dalam bidang perubatan, yang akan membolehkan beribu-ribu kanak-kanak yang sakit mendapat pendengaran.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan