Anda tidak boleh merosakkan vaksinasi kanak-kanak: saintis telah menghilangkan mitos tentang bahaya vaksinasi untuk kekebalan kanak-kanak

Para saintis Amerika melakukan kajian berskala besar yang direka untuk meyakinkan ibu bapa yang enggan diberi vaksin untuk kanak-kanak, tidak. Sekumpulan penyelidik mengatakan bahawa imunisasi vaksinasi kanak-kanak, yang dibuat dari usia yang sangat awal, tidak mempunyai kesan negatif.

Salah satu sebab mengapa sesetengah ibu dan bapa enggan memberi vaksin adalah kononnya kemurungan imuniti kanak-kanak selepas vaksinasi. Majalah JAMA menerbitkan versi penuh hasil penyelidikan, makna umum yang berakar kepada kenyataan bahawa tidak ada penindasan sebenarnya tidak berlaku.

Para penyelidik dengan teliti memeriksa rekod perubatan 944 kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun. Antaranya ialah mereka yang telah diberi vaksin mengikut jadual, dan mereka yang pada dasarnya tidak menerima satu vaksin.

Para saintis tidak mendedahkan sebarang perbezaan dalam kejadian penyakit bermusim - kanak-kanak yang tidak diperuntukkan menderita tidak kurang daripada rakan mereka yang divaksin.

Para saintis tidak mengalami optimisme yang berlebihan, dan oleh itu tidak mempercayai bahawa penyelidikan mereka secara radikal akan mengubah keputusan ibu-ibu dan bapa untuk tidak memberi vaksin kepada anak. Ketiadaan wabak, menurut ahli biologi dan pakar perubatan dalam kumpulan, mencipta ilusi bahawa tidak ada keperluan untuk vaksinasi.

Di beberapa negara, masalah vaksinasi kanak-kanak perlu menjadi sukar. Oleh itu, di Australia tahun lepas, pihak berkuasa berhenti membayar faedah kanak-kanak ibu bapa yang enggan memberi vaksin kepada anak lelaki dan anak perempuan.

Para saintis di seluruh dunia bersetuju dengan satu perkara - penggunaan vaksin akan segera mengurangkan keperluan untuk antibiotik, dan ini seterusnya akan menghentikan pertumbuhan superbugs, yang sangat tahan terhadap ubat-ubatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan