Para saintis memberitahu pada usia berapa anda perlu membentuk citarasa muzik kanak-kanak

Jika anda mahu anak anda mendengar penghibur arah muzik tertentu, pembentukan selera muziknya dibina apabila anak lelaki atau anak perempuannya berusia 8-10 tahun. Ia berada dalam jurang ini bahawa kanak-kanak paling mudah terdedah kepada nasihat ibu bapa.

Data sedemikian diterbitkan oleh saintis dari University of York di UK, yang secara khusus memulakan kajian besar mengenai topik ini.

Lebih daripada dua ribu ibu dan bapa mengambil bahagian dalam eksperimen tersebut. Mereka harus jujur ​​mengatakan jika mereka dapat mempengaruhi citarasa muzik anak-anak mereka.

Hanya satu dari sepuluh ibu bapa yang menaikkan seorang remaja berusia lebih dari 10 tahun berkata bahawa dia boleh mempengaruhi ketagihan kanak-kanak untuk muzik gaya dan genre tertentu. Semua yang lain menyatakan bahawa masa itu, sayangnya, telah hilang, dan anak-anak membentuk citarasa mereka sendiri, berbeza dari ibu bapa mereka sendiri.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa gaya muzik yang didengar oleh kanak-kanak lebih penting untuk ayah berbanding ibu. 79% daripada bapa-bapa telah mengaku bahawa mereka telah cuba untuk mempengaruhi semua anak dalam perkara ini. Moms, yang juga cuba mengajar kanak-kanak untuk mendengar muzik gaya tertentu, ternyata kurang - hanya 40%.

Selepas perbualan dengan ibu bapa mereka dan satu siri ujian psikologi, saintis bercakap dengan anak-anak. Ternyata percubaan bapa untuk mengajar kanak-kanak itu untuk jazz atau grunge, sebahagian besarnya, tidak mempunyai kesan, dan anak-anak lebih sering mengamalkan pilihan muzik ibu.

Pemimpin kelompok saintis, Profesor Hauke ​​Egermann, menyatakan bahwa pengaruh ibu-ibu pada pembentukan rasa musikal anak secara keseluruhannya cukup besar. Tetapi seseorang itu tidak sepatutnya berfikir bahawa seseorang boleh mengajar kanak-kanak untuk mencintai batu atau klasik pada usia muda, kerana seseorang tidak boleh menganggap bahawa seorang remaja boleh "diperbaharui" dan disasarkan dari batu keras ke lagu pop yang popular. Yang paling penting, kanak-kanak menyerap keutamaan orang tua dan mendengar nasihat mereka mengenai perkara-perkara muzik pada usia 8 hingga 10 tahun. Ia adalah pada masa ini bahawa ia patut melakukan perkara penting ini.

Sekiranya ini tidak dilakukan, persekitaran dan rakan sebaya akan melakukan segala-galanya untuk ibu bapa mereka, dan ia adalah dengan mendorong mereka bahawa kanak-kanak akan memilih para pemain dalam senarai mainnya.

Mungkin ada soalan dan adakah perlu untuk menanamkan dalam mana-mana citarasa muzik? Mungkin meninggalkan segala-galanya seperti itu, biarkan dia memilih? Sebagai tindak balas, saintis menjelaskan bahawa pembentukan budaya dalaman kanak-kanak secara keseluruhan, pandangan dan toleransi untuk orang lain dan gaya bermula dengan pembentukan rasa muzik. Dan sama ada dia akan baik hati, toleran, sama ada dia dapat menguruskan emosinya, bergantung tepat pada bagaimana citarasa muziknya terbentuk..

Profesor menasihatkan orang tua supaya tidak memberi kuliah kepada kanak-kanak tentang manfaat "The Beatles" atau Mozart, tetapi sebaliknya pergi ke konsert bersama-sama, lebih sering menghidupkan muzik semasa kerja rumah. Pemaksaan muzik secara paksa hanya akan menolak kanak-kanak itu dari padanya. Semuanya harus beransur-ansur dan semula jadi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan