Para saintis memberitahu pada usia berapa lebih mudah bagi anak-anak untuk bertahan dengan perceraian ibu bapa

Ahli psikologi dari University College London telah membuat kesimpulan bahawa menjaga keluarga demi kanak-kanak adalah cara paling pasti untuk kewujudan orang dewasa dan anak-anak mereka yang tidak berpuas hati. Selalunya ibu bapa enggan bercerai, takut bahawa anak-anak akan sangat risau tentang perceraian itu.

Satu kajian saintifik yang dijalankan di London bertujuan untuk pengenalpastian zaman kanak-kanak yang optimum di mana kanak-kanak akan menerima trauma psikologi yang paling sedikit dari pemisahan ibu dan bapa. Hasil kerja itu diterbitkan dalam penerbitan saintifik Sains Sosial dan Perubatan.

Berdasarkan data pada 6,000 kanak-kanak berumur 3 hingga 14 tahun. Mereka dibahagikan kepada kumpulan umur dan diberi ujian untuk kesejahteraan psikologi dan mental dan kesihatan pada usia 3 tahun, pada 5 tahun, kemudian pada 7, 11 dan 14 tahun.

Hasilnya menunjukkan bahawa kanak-kanak yang lebih tua menderita perceraian ibu bapa dengan susah payahyang tidak boleh dikatakan tentang anak-anak. Anak yang lebih muda pada masa berpisah ibu dan ayah, semakin tinggi peluang itu acara ini tidak akan menjejaskannya sama sekali.

Perceraian ibu bapa lebih baik diterima oleh kanak-kanak di bawah umur 3 tahun dan 3 hingga 5 tahun.

Kanak-kanak berumur 7 hingga 14 tahun mempunyai risiko emosi, psikologi dan tingkah laku yang tinggi, ia meningkat sebanyak 16%. Di kalangan remaja dari usia 14 tahun risiko melebihi 38%

Kedua-dua lelaki dan perempuan sama-sama terjejas oleh tekanan seperti ini, tetapi kanak lelaki sering membina tingkah laku menyimpang dengan ketidaktaatan, protes dan pencerobohan terbuka.

Sekiranya perceraian telah matang, saintis percaya, adalah mustahil untuk menariknya. Semakin lama kanak-kanak menjadi, semakin banyak perhatiannya dia akan secara sengaja membayar kepada masalah hubungan, dan perceraian itu akan dianggap lebih menyakitkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan