Para saintis menjelaskan mengapa bola sepak Amerika berbahaya bagi kanak-kanak.

Para saintis Texas mendapati bahawa Bola sepak Amerika berbahaya untuk kanak-kanakkerana walaupun satu musim latihan boleh membawa kepada gangguan otak yang tidak dapat dipulihkan lagi.

Hasil penyelidikan itu dibuat secara umum melalui penerbitan dalam penerbitan Persatuan Radiologi Amerika Utara.

Bola sepak Amerika adalah sukan yang agak sukar, dengan perlanggaran, yang, menurut ahli, mempengaruhi pemangkasan sambungan neural otak pada zaman kanak-kanak.

Dalam eksperimen itu, 60 pemain bola sepak mengambil bahagian, di mana tidak ada satu kes kecederaan otak atau traumatik. Helmet pelindung mereka memutuskan untuk melengkapkan sistem telemetri. Dalam topi keledar ini, lelaki itu bermain dan dilatih semasa musim sukan yang sama.

Selepas itu, data telemetrik bagi setiap pemain dikeluarkan dan dianalisis, dan hasilnya mengejutkan saintis: keberkesanan pemotongan sambungan saraf pada kanak-kanak telah berkurang dengan ketara, kelajuan otak hampir 2 kali perlahan, kemerosotan meningkat, dan kebolehan konkrit berkurang. Ini juga disahkan semasa ujian psikologi terhadap atlet muda.

Penyelidik di Universiti Texas telah mencadangkan sama ada mengharamkan sukan ini untuk kanak-kanak atau mengubah peraturan permainan - Kurangkan masa permainan, batasi bilangan perlanggaran pemain dan jatuh.

Persekutuan Bola Sepak Amerika berjanji untuk mengkaji hasil kajian dan memutuskan kebolehan mengubah peraturan yang ditetapkan.

Di Rusia, bola sepak Amerika mula bermain hampir 90 tahun lalu. Pada 90-an abad lalu, sukan ini menerima "angin kedua", mereka mula memainkannya di Chelyabinsk. Para peminat pertama memainkannya dalam pakaian seragam hoki lama, dalam helm motosikal dan mengikut peraturan, yang ditambahkan sendiri, tidak mengetahui dengan tepat peraturan ini.

Pada tahun 1993, Liga Kebangsaan Bola Sepak Amerika Kebangsaan telah diwujudkan, satu tahun kemudian, sekolah kanak-kanak mula dibuka, di mana kanak-kanak diajar permainan ini.

Bola sepak Amerika belum lagi dianggap sukan profesional di Rusia, tetapi hampir setiap wilayah mempunyai bahagian tersebut. Jurulatih dan pegawai sukan diminta untuk memberi perhatian kepada penyelidikan saintis dan mengambil langkah untuk meminimumkan risiko kesihatan kanak-kanak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan