Para saintis telah memberitahu mengapa ia berbahaya bagi kanak-kanak untuk memilih hidung mereka

Di UK, Sekolah Perubatan Liverpool menjalankan kajian yang menarik, hasilnya para saintis bergegas untuk berkongsi dengan ibu bapa di seluruh dunia. Jadi, mereka menamakan punca radang paru-paru dan otitis ... pemetik hidung!

Sebelum ini dipercayai bahawa bakteria Streptococcus pneumoniae, yang lebih dikenali sebagai pneumococcus, hanya dipancarkan oleh titisan udara. Ia dipercayai bahawa anda boleh dijangkiti melalui sentuhan dengan zarah-zarah kecil yang meninggalkan laluan udara pesakit semasa bersin dan batuk.

Data baru, yang berjaya mendapatkan sekumpulan pakar British mengenai bimbingan Victoria Connor, menunjukkan bahawa kanak-kanak itu boleh mendapat pneumokokus, hanya menetas di hidung.

Untuk kesimpulan sedemikian, pihak Inggeris mempunyai sebab yang baik.

Mereka membuat eksperimen di mana 40 orang dewasa yang sihat menyertai. Mereka secara rawak dibahagikan kepada empat kumpulan eksperimen. Sepuluh mata pelajaran pertama adalah tangan basah dengan air, yang mengandungi pneumococci. Kemudian mereka meminta mereka untuk menghidu tangan mereka.

Sepuluh peserta eksperimen itu meletakkan bakteria kering di telapak tangan mereka dan meminta untuk menciumnya. Peserta kumpulan ketiga diberi tugas untuk memilih jari di hidung. Pada jari sebelumnya digunakan bakteria basah. Dan kumpulan keempat diminta melakukan hal yang sama, tetapi dengan pneumococci kering digunakan pada jari.

Selepas itu, semua peserta eksperimen diperiksa untuk kehadiran pneumokokus pada mukosa hidung. Dia didapati sama sekali, tetapi dalam jumlah terbesar mereka yang memilih jari di hidung. Bakteria basah diiktiraf sebagai yang paling berjangkit, sementara hampir satu pertiga bakteria kering mati.

Oleh itu, saintis menyimpulkan bahawa kemungkinan jangkitan dengan pneumokokus meningkat jika kanak-kanak itu memilih hidungnya dan juga menggosok hidungnya dengan punggung tangannya.

Sekarang saintis berfikir tentang bagaimana kanak-kanak yang benar-benar lemah memilih hidung dan secara amnya menyentuh hidung anda. Walaupun mereka percaya bahawa ia hampir mustahil.

Dalam keadaan ini, mereka menasihatkan ibu bapa supaya mengawasi keadaan apabila kanak-kanak bersekedudukan dengan saudara atau orang asing dengan imuniti yang lemah, contohnya, dengan warga tua, agar tidak menjangkiti generasi yang lebih tua dengan pneumokokus, dan untuk melindungi diri mereka, anda perlu mencuci tangan dan mainan lebih berhati-hati.

Di Rusia, jadual vaksinasi nasional menyediakan vaksinasi mandatori terhadap jangkitan pneumokokus. Pada risiko - kebanyakannya kanak-kanak di bawah 5 tahun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan