Pasukan Mesir: saintis telah menguraikan ujian kehamilan Mesir kuno

Para saintis dari Denmark (Copenhagen University of History) menghabiskan beberapa bulan menguraikan koleksi peribadi yang baru ditemui papirus Mesir kuno dan mendapati bahawa ia adalah tentang ujian kehamilan.

Ternyata Orang Mesir juga berminat dengan hakikat bahawa "kedudukan yang menarik". Tetapi ujian mereka, menurut sebuah dokumen purba, juga menentukan jantina bayi yang belum lahir.

Pakar fakulti Mesir sangat terkejut. Penyelidikan mereka, yang ditaja oleh Yayasan Carlsberg (Jerman), bertujuan untuk menubuhkan beberapa aspek struktur politik Mesir kuno, sejarah tentera dan saintifiknya. Tetapi ujian kehamilan tiada siapa yang jelas bertemu.

Ketua kumpulan penyelidik Mesir Kim Riholt menjamin bahwa papirus, yang menggambarkan ujian kehamilan, didakwa diciptakan di Tebtunis - kota kuno Mesir, yang didirikan pada tahun 1800 SM.

Kaedah menentukan kehamilan dan hubungan seks seorang kanak-kanak sebelum kelahirannya agak menarik untuk orang Mesir: seorang wanita mengandung membuang air kecil dalam dua beg jerami. Dalam satu beg jerami adalah gandum, dan dalam barli yang lain.

Selanjutnya, beg itu diperhatikan. Sekiranya pucuk pertama kali masuk ke dalam karung gandum, maka seseorang itu sepatutnya mengharapkan kelahiran seorang gadis. Sekiranya pucuk di dalam beg barli adalah yang pertama memecah, maka mereka mengaturkan perayaan sempena kelahiran anak lelaki yang awal.

Sekiranya tiada bercambah dalam mana-mana beg, ia bermakna bahawa tiada kehamilan sama sekali.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan