Fikirkan cucu anda: saintis telah menemui bahaya baru merokok semasa kehamilan

Seorang wanita yang terus merokok semasa mengandung risiko tidak menjadi nenek yang bahagia. Para saintis dari Universiti New South Wales (Australia) melakukan kajian yang besar kesan nikotin pada bayi dalam rahim dan sampai pada kesimpulan bahawa merokok semasa membawa bayi secara signifikan meningkatkan risiko keturunan ketidaksuburan.

Di samping itu, terdapat risiko ketidaksuburan pada kanak-kanak yang merokok oleh ibu yang menyusu susu ibu.

Hasil kajian para saintis dan doktor yang berminat di seluruh dunia.

Rusia juga memanggil mereka penting dan penting. Sergei Lebedev, pakar utama Kementerian Kesihatan dalam bidang teknologi pembiakan yang dibantu, berkata bahawa data baru akan membantu menjelaskan kes-kes yang disebut kemandulan idiopatik, iaitu, keadaan suami isteri yang sihat, tetapi mereka tidak mengandung alasan yang tidak dapat dijelaskan.

Universiti New South Wales (Australia)
Sergey Lebedev - ahli reproduktif pakar

Pengalaman penyelidik di Universiti New South Wales telah dijalankan, tentu saja, bukan pada manusia, tetapi dalam tikus makmal.

Serangan tikus betina terpaksa menghirup asap tembakau. Jumlahnya adalah sama dengan jumlah bahan berbahaya pada seseorang yang merokok dengan betul 24 batang rokok setiap hari. Dengan ini Kekuatan produk tembakau tidak penting - rokok "ringan" tidak kurang berbahaya daripada yang kuat.

Keturunannya, lahir dalam tikus-eksperimen ini, dan membantu memahami apa perubahan telah terjadi.

Mempunyai tikus jantan sperma dihasilkan sebanyak 45% kurangdaripada mempunyai tikus dilahirkan ibu tidak merokok. Kualiti bahan benih juga banyak yang diinginkan. Kira-kira 20% tikus benar-benar mandul. Pada tikus lahir - perempuan oosit mempunyai bentuk yang tidak teratur dalam 70% kes, kecacatan organik kongenital, hampir selalu merupakan penghalang kepada permulaan kehamilan.

Menurut para saintis, eksperimen serupa, jika ia dilakukan pada manusia, akan memberikan hasil yang sama.

Berkenaan dengan keturunan lelaki, kemudaratan kepada ibu merokok semasa mengandung terbukti dan dibenarkan, tetapi gadis-gadis masih perlu bekerja keras - semasa eksperimen mutasi lain telah dikenal pasti, termasuk mutasi sifat genomik, maka akibat dari kebiasaan ibu yang berbahaya bagi bayi mungkin lebih serius daripada kemandulan.

Penyelidik kini telah mengambil isu ini, satu siri eksperimen telah ditugaskan. Kepada ahli biologi bergabung genetik, doktor kesuburan, ahli onkologi dan ahli kimia.

Adalah dipercayai bahawa kajian ini bukan sahaja dapat menjelaskan kes ketidaksuburan di antara orang-orang umur pembiakan, tetapi juga mencegah peningkatan jumlah pasangan yang tidak subur.

Sekiranya wanita semasa hamil akan menunjukkan dengan munasabah apa yang sebenarnya boleh mengharapkan anaknya pada masa akan datang, keinginan untuk merokok di "kedudukan menarik" ternyata berkurangan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan