Daripada dua kejahatan: saintis menyimpulkan bahawa kanak-kanak berbahaya untuk menghilangkan tonsil

Adenoidektomi tidak dengan cara yang terbaik memberi kesan kepada masa depan kanak-kanak.

Kesimpulan ini dibuat oleh saintis Rusia. Mereka mengkaji sekumpulan besar kanak-kanak yang telah mengeluarkan kelenjar pada zaman kanak-kanak, dan menyatakan bahawa 95% daripada kanak-kanak ini mempunyai imuniti dan kesihatan umum yang lebih teruk oleh 10-12 tahun daripada kanak-kanak yang tidak diberi tonsillectomy.

Tisu limfoid yang tonsil palatina dan adenoids terdiri daripada melakukan fungsi imun yang penting - ia melindungi anak dari bakteria dan virus.

Kekurangan tonsil, oleh itu, menjadikan kanak-kanak itu lebih terdedah, penyakit ini meningkat, komplikasi lebih teruk.

Penyingkiran tonjolan adalah salah satu kaedah pembedahan yang paling biasa dalam pediatrik moden.

Ini berlaku di sekolah pediatrik Soviet, tetapi para saintis mula mempelajari akibat-akibat jauh dari penyingkiran kelenjar hanya sekarang, apabila dua generasi keseluruhan membesar, yang pada masa kanak-kanak mengeluarkan tonsil. Kesan jangka panjang seperti ini belum dipelajari sebelum ini.

Dewasa yang dibesarkan tanpa tonsil, menurut para penyelidik dari Institut Perubatan Pertama Moscow, mempunyai lebih banyak masalah kesihatan. Masalah yang paling biasa dengan kesihatan reproduktif, penyakit kronik sistem pernafasan dan kardiovaskular.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan