Para saintis menasihatkan wanita untuk mempunyai anak dari lelaki muda

Sekumpulan saintis dari Universiti Stanford menjalankan satu siri eksperimen dan penyelidikan dan meminta wanita Bapa memilih anak-anak lelaki masa depan mereka yang lebih muda.

Sebelum ini ia dipercayai bahawa hanya usia ibu yang penting untuk kesihatan kanak-kanak - lebih banyak lagi, semakin tinggi risiko keabnormalan genetik dalam janin dan masalah dalam membawa bayi. Bagaimanapun, saintis kini telah menyatakannya Umur bapa adalah sama pentingnya.

Penyelidik telah menganalisis data kesihatan 40 ribu kanak-kanak yang dilahirkan pada tahun 2007 hingga 2016.

Ternyata bayi yang ayahnya pada masa kelahiran berumur lebih dari 45 tahun, dilahirkan lemah dan pada umumnya tidak dapat bermegah dengan kesihatan yang sangat baik.

Menurut pimpinan pasukan penyelidikan, penganut usia seperti itu, meningkatkan kemungkinan kelahiran prematur sebanyak 14%.

Risiko patologi janin dan kehamilan faktor ibu mula meningkat selepas Lelaki akan merayakan ulang tahun ke-35nya. Mereka dikaitkan dengan perubahan DNA dalam sel kuman - di bawah pengaruh alam sekitar, ekologi, makanan ringan dan tabiat buruk, serta tekanan yang tidak dapat dielakkan, bahan genetik seorang lelaki semakin parah dan lebih teruk.

Secara rasmi, hasil kajian itu diterbitkan dalam penerbitan ilmiah yang bereputasi. Jurnal Perubatan British.

Kanak-kanak yang dilahirkan dari bapa lebih dari 45 menerima purata rendah skor Apgar (Ini adalah sistem penilaian pesat status bayi baru lahir untuk beberapa ciri penting).

Kajian itu juga menunjukkan bahawa wanita, walaupun muda tetapi mengandung anak dari lelaki yang lebih tua, meningkat sebanyak 18% risiko mendapat diabetes dan gestosis gestational semasa membawa bayi.

Sudah tentu, banyak bergantung kepada jenis gaya hidup yang dipimpin seorang lelaki - ayah yang berpotensi. Jika dia sentiasa cuba bermain sukan, mematuhi peraturan nutrisi yang sihat dan tepat, tidak merokok dan tidak menyalahgunakan alkohol dan ubat-ubatan, maka peluang untuk mengekalkan set genetik normal sel spermanya meningkat.

Universiti Stanford menyatakan bahawa keperluan untuk penyelidikan analitik dan mikrobiologi seperti ini ditentukan oleh masa - di seluruh dunia muncul dan mendapat momentum kecenderungan yang membimbangkan untuk mengakhiri kedamaian.

Ayah dan menjadi 45, dan 50, dan juga 70 tahun. Dalam satu tangan, kelahiran seorang bayi adalah bercuti pada usia apa-apa, tetapi sebaliknya, seorang wanita yang melahirkan seorang anak dari pasangan yang berumur adalah berisiko tinggi, kerana dia atau doktor tidak boleh menjejaskan kualiti bahan genetik, dan seorang kanak-kanak boleh dilahirkan sakit.

Untuk meminimumkan risiko faktor bapa, saintis wanita yang disyorkan untuk memilih bapa untuk anak-anak mereka dari 25 hingga 33 tahun. Ini adalah usia yang optimum di mana kesan buruk faktor luaran pada bahan genetik spermatozoa tidak begitu besar.

Tetapi juga terlalu muda tidak patut dipilih - dari segi keabnormalan genetik, umur paus juga berbahaya sehingga 20 tahun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan