Para saintis telah mengira selang optimum antara kehamilan

Para saintis dari Harvard University di Amerika Syarikat, bersama-sama dengan rakan-rakan Kanada dikira selang optimum antara kehamilan pada wanita. Untuk mengetahui betapa lebih baik untuk mempunyai anak kedua atau ketiga, para penyelidik perlu menganalisis data mengenai 150,000 kehamilan pada wanita dari kumpulan umur yang berlainan sepanjang dekad yang lalu.

Mengambil kira risiko individu, umur, umur wanita yang bekerja. Penemuan ini agak tidak dijangka. Jika hari ini dalam obstetrik ia secara rasmi dianggap bahawa tempoh terbaik adalah 2-3 tahun, maka pakar Harvard "menurunkan" bar ini untuk tahun dan setengah tahun.

Harus diingat bahawa kita bercakap tentang melahirkan semula jadi. Selepas seksyen cesarean, seperti sebelum ini, disyorkan untuk menunggu sekurang-kurangnya 2-2.5 tahun.

Menurut saintis, kehamilan yang datang kurang dari satu tahun selepas bersalin boleh menjadi sangat, sangat tidak baik untuk kedua-dua wanita dan bayinya.

Usia juga penting: jika seorang wanita yang tergesa-gesa dan hamil lebih awal daripada setahun selepas kelahiran anak pertamanya, berusia 20-34 tahun, maka risiko komplikasi untuk bayi lebih tinggi. Jika seorang wanita berusia lebih dari 35 tahun, maka risiko kehamilan yang lebih cepat adalah lebih tinggi untuknya.

Keputusan terperinci kajian disampaikan dalam edisi autoriti JAMA Internal Medicine.

Menurut mereka, wanita berusia di bawah 34 tahun yang hamil sekali lagi selepas hanya enam bulan, dalam 8.5% kes, buruh preterm berlaku. Sekiranya seorang wanita mengekalkan kesenjangan satu setengah tahun antara kelahiran terdahulu dan kehamilan baru, maka dia mempunyai risiko sedemikian. tidak melebihi 3%.

Pada wanita berumur 35 tahun, yang dikandung oleh bayi enam bulan selepas kelahiran, risiko kelahiran pramatang adalah 6%, sedangkan jika selang yang optimum diperhatikan, ia menurun hingga 2.7%.

Kematian ibu sebanyak satu setengah peratus adalah lebih tinggi pada wanita berusia lebih 35 tahun, jika mereka tidak mematuhi gangguan, kebarangkalian menerima trauma menunda semasa bersalin meningkat sebanyak 2.5%.

Ketua penyelidik, Laura Schummers, mengatakan bahwa informasi ini sangat penting karena akan memungkinkan kedua dokter dan wanita merencanakan kehamilan masa depan dengan risiko minimal bagi bayi dan ibu.

Semasa menganalisis data tentang melahirkan anak, saintis juga mendapati bahawa adalah perkara biasa bagi ibu-ibu yang lebih tua untuk mengabaikan tuntutan untuk berehat di antara kanak-kanak, mereka sering secara tidak sengaja mengabaikan cadangan untuk menunggu bayi seterusnya mengandung. Pada wanita yang lebih muda, berulang kali kehamilan pra-matang biasanya terjadi secara kebetulan, tidak dirancang.

Peningkatan risiko dalam kes kehamilan awal adalah disebabkan oleh hakikat bahawa badan wanita belum pulih sepenuhnya dan pulih selepas melahirkan, dan kehamilan baru adalah ujian sukar untuk semua organ dan sistem ibu masa depan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan