Para saintis telah membuat kesimpulan - paracetamol semasa kehamilan sangat berbahaya bagi bayi

Para saintis dari Universiti Edinburgh telah membuat kesimpulan bahawa paracetamol, yang merupakan anestetik yang paling biasa dan popular semasa kehamilan, sangat mungkin kesan negatif terhadap status sistem pembiakan bayi yang belum lahir, kedua-dua lelaki dan perempuan.

Kajian terperinci baru-baru ini diterbitkan dalam Perspektif Kesihatan Persekitaran dan dihasilkan di kalangan doktor dan ahli farmasi di seluruh dunia masalah sebenar.

Paracetamol terdapat dalam senarai ubat-ubatan yang menyelamatkan nyawa, ia telah diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk merawat kanak-kanak, dan sehingga hari itu WHO telah membenarkan ubat itu secara sederhana kepada wanita hamil.

Satu kajian baru menunjukkan bahawa paracetamol, yang diminum oleh ibu masa depan, mempunyai kesan buruk terhadap perkembangan alat kelamin lelaki, di stok telur dari gadis yang belum dilahirkan.

Juga, saintis dari Edinburgh telah mengesan hubungan antara mempunyai kanak-kanak dengan autisme dan gangguan perhatian dan mengambil parasetamol untuk ibu mereka semasa hamil.

Untuk membuktikan penemuan mereka, pada minggu itu, saintis mendedahkan paracetamol dan ibuprofen kepada sampel tisu janin dari buah zakar lelaki dan ovari wanita. Dadah mengurangkan bilangan sel germlin sebanyak 15 kali, yang kemudiannya berlaku pada masa pubertas pengeluaran sperma dan pematangan telur.

Pada masa yang sama, paracetamol kurang berbahaya - ia mengurangkan kesuburan berpotensi sebanyak 40%, tetapi ibuprofen - sebanyak 55%.

Peringkat kedua ujian dilakukan pada tikus makmal.

Roden dipindahkan dengan serpihan tisu janin yang dirawat dengan ubat penahan sakit ini. Hanya satu hari mengambil paracetamol mengurangkan bilangan sel kuman (sperma masa hadapan) sebanyak 17%. Penggunaan dadah pada minggu itu mengurangkannya sebanyak 30%.

Penulis kajian, Rod Mitchell, memberi amaran kepada semua wanita hamil bahawa daripada mengambil ubat penghilang rasa sakit ketika mereka mengharapkan anak. lebih baik untuk menahan diri.

Sekiranya anda tidak boleh melakukannya tanpa wanita, maka wanita itu harus mengambilnya dalam dos yang kecil untuk masa yang singkat.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan