Barefoot dan sihat: saintis menjelaskan mengapa ia baik untuk kanak-kanak berjalan tanpa kasut

Di Jerman, di Schiller University of Jena, sekumpulan saintis meyakinkannya Kekurangan kasut mempunyai kesan positif terhadap perkembangan kanak-kanak.

Kanak-kanak dan remaja yang berjalan kaki tanpa kaki membanting lebih baik, berlari lebih cepat dan melompat lebih baik.

Para saintis menegaskan bahawa kesan positif berjalan tanpa alas kaki pada permukaan yang berbeza adalah paling ketara. pada usia 7-10 tahun untuk kanak-kanak yang lebih tua, faedah berjalan kaki bertelanjang kaki lebih kurang.

Apabila berjalan tanpa alas kaki, menurut saintis, undang-undang yang sama sekali berbeza daripada biomekanik berlari dan melompat dimasukkan. Kanak-kanak yang sering berjalan tanpa alas kaki di zaman prasekolah jarang membina kaki rata.

Kajian ini melibatkan lebih daripada 800 kanak-kanak.

Lelaki itu dibesarkan dalam keadaan yang berbeza. Beberapa mata pelajaran hidup di kampung-kampung Afrika Selatan dan berpeluang untuk berjalan kaki tanpa kaki. Satu lagi bahagian anak-anak - adalah penduduk bandar-bandar Jerman, yang walaupun di rumah cuba mengenakan memakai kasut.

Kedua-dua kumpulan kanak-kanak lulus ujian dan ujian untuk mengekalkan keseimbangan, keseimbangan, melompat dan berjalan.

Kanak-kanak mengambil gambar kaki dan membuat sapu. Kanak-kanak yang berjalan tanpa alas kaki ternyata lebih lincah dan sihat. Dan orang bandar menunjukkan hasil terbaik ketika mengambil kasut mereka.

Keputusan penyelidikan diterbitkan dalam penerbitan pediatrik Khas Frontiers dalam Pediatrik.

Penulis sangat mencadangkan ibu bapa menggalakkan kanak-kanak berkaki ayam. Jika tidak mungkin berjalan kaki tanpa alas kaki di jalan, maka anda perlu membenarkan anak anda untuk sekurang-kurangnya menampar tanpa kasut di rumah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan