Para saintis telah menemui hubungan antara tabiat buruk bapa dan kecerdasan anak dan cucu mereka

Penyebab dadah merokok penurunan kecerdasan dalam kanak-kanak dan cucu-cucu. Kesimpulan ini dibuat oleh saintis Amerika. Atas dasar Florida State University of Medicine di Tallahassee, mereka melakukan eksperimen yang jelas menunjukkan kesahihan kesimpulan ini.

Menyiasat keadaan kesihatan anak tikus jantan yang "merokok" pada masa pembiakan anak.

Mengenai bahaya merokok untuk ibu mengandung telah lama diketahui. Tetapi faktor risiko bapa untuk ketagihan nikotin belum dipelajari sebelum ini.

Walau bagaimanapun, sebagai penyelidik berjaya mengetahui, tabiat buruk bapa menyebabkan penurunan kecerdasan dan sindrom hiperaktif bukan sahaja pada anak lelaki dan anak perempuan, tetapi juga pada cucu-cucu.

Semua tikus dibahagikan kepada dua kumpulan percubaan. Dalam satu memasuki tetikus, yang diberikan untuk minum air yang paling biasa. Dalam kumpulan kedua adalah tikus lelaki yang meminum larutan nikotin. Tikus telah "merokok" sekurang-kurangnya 12 minggu, yang boleh dibandingkan dengan merokok selama 5-6 tahun pada manusia.

Harus diingat bahawa "merokok" lelaki sendiri tidak mempunyai masalah intelektual.

Keturunan yang muncul dari mereka menunjukkan sangat tanda kebolehan intelektual yang rendah. Tikus tidak dapat mengatasi maze yang mudah, yang ibu bapa mereka dan orang muda yang "tidak merokok" menahan dengan mudah.

Analisis cecair air mani pada wanita dengan tabiat yang berbahaya menunjukkan perubahan ketara dalam bahan genetik spermatozoa, khususnya, sekumpulan gen yang bertanggungjawab untuk pembentukan otak dan persepsi dopaminnya telah terjejas.

Anak cucu tikus "merokok" juga menunjukkan penyimpangan tertentu, tetapi mereka kurang jelas. Dan hanya oleh generasi ketiga, jika tidak ada seorang lelaki yang pernah "merokok" dalam genus, tikus yang agak normal dilahirkan.

Keputusan penyelidikan diterbitkan dalam jurnal PLoS Biology.

Penyelidik percaya bahawa penemuan mereka adalah kepentingan awam dan akan menjadi satu lagi hujah berat untuk berhenti merokok.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan