Para saintis telah menemui satu cara untuk mengesan kecenderungan autisme dan skizofrenia dalam janin sebelum kelahiran

Para saintis Siberia bersama-sama dengan rakan-rakan Amerika mereka telah menemui satu cara untuk menentukan prasyarat janin untuk perkembangan skizofrenia dan autisme.

Kaedah ini berdasarkan pada menentukan tahap mielinasi otak. Myelination adalah proses penutupan saraf dengan membran sel multi-lapisan khas.

Ini adalah perubahan anomali dalam myelin, menurut saintis, yang membawa kepada perkembangan gangguan mental yang teruk dan gangguan spektrum autistik selepas kelahiran.

Pelbagai faktor boleh menyebabkan gangguan pada myelination, contohnya, penyakit influenza dan jangkitan virus pernafasan akut semasa kehamilan, jangkitan lain, merokok ibu hamil, penggunaan ubat-ubatan yang tidak dibenarkan oleh doktor.

Faktor luaran dan dalaman lain juga boleh mempengaruhi keadaan lapisan myelin.

Peperiksaan otak konvensional, seperti MRI atau neurosonografi, tidak dapat menentukan masalah mielinasi sehingga bayi dilahirkan. Di samping itu, myelin dalam kanak-kanak dalam tempoh pranatal perkembangannya adalah sangat kecil.

Untuk menilai membran myelin, saintis memutuskan untuk menggunakan kaedah baru - MPF (pecahan proton makromolekul).

Kaedah ini membolehkan anda menjejaki isyarat yang dihasilkan oleh membran sel.

Jika seorang kanak-kanak mempunyai risiko untuk membangunkan penyakit mental atau autisme, sudah dalam rahim membran myelin akan menjadi tampalOleh itu, isyarat dari mereka juga akan berbeza daripada janin yang sihat.

Pada masa akan datang, mereka memutuskan untuk mula menggunakan kaedah untuk menentukan tumor otak ganas pada janin.

Walaupun teknik itu sedang diuji berdasarkan pusat tomografi Akademi Sains Rusia dan Universiti Tomsk State. Pakar dari Universiti Washington (AS) turut mengambil bahagian dalam penciptaan kaedah dan ujiannya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan