Para saintis telah menemui cara untuk mendiagnosis autisme pada kanak-kanak sebelum lahir

Sekumpulan saintis dari Institut Rensselaer di bawah arahan Prof. Jürgen Hahn mendapati cara untuk mendiagnosis autisme dalam kanak-kanak sebelum dia dilahirkan. Teknik khas yang dibangunkan oleh pakar akan membantu mengira risiko melahirkan serbuk autisme semasa kehamilan.

Menurut para saintis, risiko memiliki kanak-kanak "istimewa" ini adalah sekitar 10 kali lebih tinggi pada wanita yang sudah mempunyai anak autis. Selebihnya risiko ini adalah kira-kira 1.7%.

Untuk menilai faktor fisiologi yang membentuk asas metodologi yang telah dibangunkan, saintis terpaksa membahagikan wanita kepada dua kumpulan.

Satu termasuk wanita mengandung yang, menurut pakar, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mempunyai bayi dengan autisme. Dalam kumpulan lain terdapat wanita dengan risiko garis dasar asas di bawah ambang penggera.

Pakar dalam bidang diagnostik makmal juga mendapat bantuan saintis. Mereka melakukan ujian darah untuk wanita dari kedua-dua kumpulan. Akibatnya, dalam kumpulan berisiko tinggi, metabolit tertentu ditemui dalam darah wanita, yang menyebabkan patologi otak pada anak-anak.

Ciri-ciri metabolit khusus dalam pembangunan autisme, kumpulan saintis yang sama dapat mencari tahun lepas.

Pemimpin pasukan penyelidikan, Jürgen Khan, percaya bahawa pengenalan analisis sedemikian ke dalam program pemeriksaan wajib untuk wanita hamil akan membolehkan wanita mengetahui terlebih dahulu mengenai risiko yang tinggi dan membuat keputusan sama ada meneruskan kehamilan atau menamatkannya.

Hari ini, sebagai sebahagian daripada pemeriksaan pranatal, hanya risiko yang tinggi terhadap kelainan kromosom yang diturunkan - Sindrom Down, Turner, Edwards dan beberapa yang lain.

Ketepatan analisis baru melebihi 90%. Sekarang kumpulan Hana telah mula membangunkan ujian dengan ketepatan yang lebih tinggi. Para saintis merancang untuk meningkatkan pembangunan supaya ketepatan analisis sekurang-kurangnya 97-99%.

Doktor-doktor dari negara-negara yang berbeza sudah berminat dalam pembangunan, sejak saat itu tidak mungkin untuk meramalkan autisme. Pada kanak-kanak, diagnosis seperti untuk pertama kalinya tidak boleh dibuat sebelum kanak-kanak berumur tiga tahun.

Autisme adalah pelanggaran spektrum autisme, di mana kanak-kanak bertindak balas dengan susah payah ke dunia di sekelilingnya dengan semua bunyi yang kuat, warna-warna terang dan orang-orang. Kanak-kanak seperti itu sering hidup dalam dunia fiksyenmereka mempunyai masalah besar dengan komunikasi, interaksi dengan orang lain, dengan pembelajaran.

Menurut statistik, sehingga 1-1.6% kanak-kanak menderita autisme, dan gangguan mental ini didiagnosis empat kali lebih sedikit pada perempuan berbanding lelaki. Sepanjang 25 tahun yang lalu, bilangan kanak-kanak dengan diagnosis ini telah meningkat dengan ketara di seluruh dunia. Apa sebabnya, saintis belum tahu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan