Bekerja, Ibu: Para saintis telah membuktikan bahawa ibu-ibu bekerja membesar kanak-kanak yang lebih bertanggungjawab dan berjaya

Moms yang perlu bekerja secara sistematik merasa bersalah untuk menghilangkan terlalu sedikit perhatian kepada anak-anak mereka.

Ibu bapa sedemikian, sesungguhnya, kadang-kadang tidak mempunyai masa dan tenaga untuk bekerja dengan kanak-kanak itu, bermain dan membaca cerita-cerita dongeng kepadanya.

Ahli sosiologi Amerika di Universiti Harvard Penyelidikan Sosiologi telah mendapati bahawa tiada yang salah dengan itu - Menurut statistik, ibu-ibu tersebut mempunyai anak-anak yang sangat bebas dan bertanggungjawab.

Ahli sosiologi mengesyorkan ibu-ibu dengan rasa bersalah kelihatan lebih jauh daripada esok.

Mereka belajar biografi hampir 100 ribu kanak-kanak dari 29 negarayang dibesarkan dalam keluarga di mana ibu sentiasa bekerja dengan rehat yang pendek dalam kelahiran dan penjagaan bayi.

Apabila anak-anak mereka berumur 20 tahun (ini adalah kumpulan kawalan), ia menjadi mustahil untuk membuat kesimpulan pertama. Penemuan terperinci diterbitkan dalam jurnal Pekerjaan dan Masyarakat.

Ternyata anak-anak ibu yang bekerja semakin bertambah ekonomi - mereka boleh dan melakukan kerja rumah 2.5 kali lebih banyak kerjadaripada anak-anak surirumah yang cuba mengelilingi anak-anak mereka dengan perhatian, penyertaan, penjagaan dan penjagaan.

Anak-anak ibu bekerja, memperoleh keluarga mereka sendiri, mengabdikan kira-kira 8 jam seminggu kepada anak-anak mereka sendiri dan tugas rumah tangga, sementara anak-anak suri rumah tidak melebihi 3 jam.

Anak-anak perempuan ibu kerja, menurut hasil kajian, ternyata kurang ekonomis.

Tetapi mereka, seperti ibu mereka, memberi banyak usaha untuk belajar, bekerja dan berkarier. Sehingga 75% daripada mereka menduduki jawatan pengurusan, dan tahap pendapatan gadis-gadis tersebut 35% lebih tinggidaripada anak perempuan ibu-suri rumah.

Pakar percaya bahawa ibu bekerja adalah "bantuan visual" yang sangat baik untuk hidup.

Menonton ibu, kanak-kanak dari usia muda belajar untuk menghadapi kesukaran, mencapai keputusan dan menetapkan matlamat yang tidak terhad kepada dapur.

Di samping itu, menurut penyelidik Kathleen McGinn, seorang profesor di Harvard Business School, tahap kecerdasan dan keluasan kanak-kanak yang bekerja ibu pada umumnya, 39% lebih tinggi daripada ciri-ciri serupa pada kanak-kanak, yang ibu-ibu telah menumpukan semua masa lapang mereka.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan