Adakah terdapat hubungan antara pemakanan yang sihat dan harga diri kanak-kanak?

Para saintis dari Universiti Gothenburg di Sweden beberapa tahun yang lalu melancarkan projek yang mengkaji hubungan antara pemakanan kanak-kanak dan keadaan emosinya.

Baru-baru ini, mereka menganalisis data mengenai 7675 kanak-kanak berumur 2 hingga 9 tahun dari 8 negara Eropah (Itali, Belgium, Estonia, Jerman, Cyprus, Hungary, Sepanyol dan Sweden).

Bagaimanakah kajian dilakukan?

Selepas menerima data daripada ibu bapa (pada permulaan kajian dan dua tahun kemudian) kira-kira 43 makanan yang dimakan oleh kanak-kanak, termasuk daging, ikan, sayur-sayuran dan bijirin, setiap kanak-kanak diberikan skor dari 0 hingga 50. Skor tertinggi diberikan kepada mereka yang diet mereka dan mematuhi diet yang sihat.

Dalam kajian ini, khususnya, pemakanan sihat adalah dimaksudkan:

  • kandungan rendah dalam produk gula dan lemak yang diproses;
  • makan 400-500 gram buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari;
  • makan ikan 3 kali seminggu.

Para penyelidik menilai bidang emosi melalui kaji selidik ibu bapa tentang tingkah laku kanak-kanak. Untuk mengambil kira kemungkinan kesan aktiviti fizikal, para penyelidik mengambil kira indeks jisim badan kanak-kanak.

Keputusan

Selepas analisis, hubungan dua hala antara pemakanan sihat dan lingkungan emosi telah diturunkan: kanak-kanak yang mempunyai petunjuk pemakanan yang sihat berada di atas paras purata mempunyai 20% lebih tinggi harga diri yang lebih tinggi, 40% lebih kurang mempunyai masalah dalam lingkungan emosi dan 30% lebih baik berkomunikasi dengan rakan sebaya mereka.

Kanak-kanak yang lebih tinggi daripada harga diri pada masa kajian bermula, pada akhirnya, 29% lebih kerap memilih makanan yang sihat. Pada masa yang sama, indeks jisim badan tidak mempengaruhi keputusan ini.

Keputusan penyelidikan diterbitkan dalam jurnal BMC Public Health.

Oh pemakanan yang betul untuk kanak-kanak sekolah baca artikel kami.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan