Ibu mertua atau ibu mertua: saintis telah mengetahui nenek mana yang lebih berguna

Para saintis Finlandia dan Kanada memutuskan untuk mengetahui sama ada nenek benar-benar perlu untuk terus hidup cucu mereka, dan mana neneknya lebih praktikal digunakan. Kajian menunjukkan bahawa nenek-neneknya berbeza, dan ada yang mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan cucu-cucu, sementara yang lain tidak.

Secara semula jadi, nenek hanya mempunyai manusia, paus pembunuh, ikan paus beluga dan anak-anak. Dalam jenis lain seperti "nenek" tidak wujud pada prinsipnya. Para saintis percaya bahawa mempunyai nenek secara signifikan meningkatkan peluang generasi cucu untuk bertahan hidup. Tugas ini diberikan kepada nenek oleh proses evolusi.

Tetapi kajian terakhir, yang dilakukan bersama oleh pakar-pakar dari Kanada dan Finland, menunjukkan itu nenek tidak sama membantu.

Penyelidik Finland dari Universiti Turku menganalisis data tentang kesuburan dan kematian di wilayah negara mereka dari 1731 hingga 1895. Kajian itu menyentuh hampir 6 ribu cucu dan nenek mereka.

Pakar-pakar Kanada menganalisis data mengenai populasi Quebec dari tahun 1608 hingga 1799. Kajian itu menyentuh 3,5 ribu nenek dan hampir 56 ribu cucu.

Walaupun wilayah yang berlainan, tahun berlainan, bilangan cucu dan nenek yang berbeza, hasilnya sama.

Di mana neneknya tinggal bersama ibu bapanya, peluang anak untuk bertahan hidup pada usia dini meningkat lebih daripada 30%. Dalam kes ini, ia adalah tepat mengenai nenek di garis ibu, iaitu ibu mertua. Jika ibu mertua tinggal bersama keluarga, biasanya dia tidak menjejaskan kelangsungan cucu dan cucu perempuan. Selepas 75 tahun, ibu mertua menjadi berbahaya sama sekali: kadar kelangsungan hidup kanak-kanak dalam keluarga dengan nenek seperti itu dikurangkan sebanyak 37%.

Ahli antropologi telah menemui fakta lain yang ingin tahu: jika ibu mertua masih hidup dalam keluarga pada masa kelahiran anak sulung, jumlah anak-anak dengan purata 2-3 kanak-kanak melampaui bilangan anak dalam keluarga di mana ibu mertua sudah mati dengan kelahiran cucu pertama.

Ini dipanggil "kesan nenek".

Lebih jauh ibu mertua dari keluarga dengan cucu, kurang kanak-kanak dalam keluarga ini, dan lebih buruk lagi mereka hidup. Lebih dekat ibu mertua, lebih ramai kanak-kanak akan dapat melahirkan anak perempuannya, dan yang lebih tinggi akan menjadi peluang setiap cucu untuk bertahan hidup.

Penyelidikannya saintis tidak cuba menyinggung perasaan nenek di sebelah bapa - Terdapat juga banyak manfaat dari ibu mertua, tetapi bagaimanapun, penyelidik menegaskan bahawa lebih baik jika nenek pada garis kepausan tidak hidup dengan orang tua muda, tetapi pada jarak tertentu. Komunikasi dengannya akan menjadi cuti sebenar untuk kanak-kanak itu. Hakikatnya ialah sifat wanita menimbulkan kebimbangan terhadap anak-anak perempuan mereka, dan bukan anak-anak mereka. Dan dengan ini, menurut saintis, tiada apa yang boleh dilakukan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan