Jumlah modal bersalin akan berubah

Saiz modal ibu bapa di Rusia akan berubah.

Ia telah diputuskan untuk "mencairkan" dan indeks. Dari 1 Januari 2020 pembayaran akan meningkat dari 453 ribu hingga 26 Rubles sekarang 470 ribu 241 rubel. Peningkatan itu akan menjadi lebih daripada 17 ribu rubel.

Maklumat mengenai kenaikan yang akan diagihkan oleh Dana Pencen Rusia.

Pertumbuhan tidak akan berhenti pada peningkatan ini, dan dalam setahun, pada tahun 2021, saiz matkapital akan menjadi 489 ribu 51 rubel.

Peningkatan ini dikira daripada kadar inflasi yang diunjurkan. Pakar Kementerian Pembangunan Ekonomi meramalkan pertumbuhannya - dari 3.8% pada tahun 2020 hingga 4% pada tahun 2021.

Pada tahun 2016, Kerajaan Rusia membuat keputusan untuk "membekukan" saiz modal disebabkan keadaan ekonomi yang sukar di negara ini.

Matkapital diperkenalkan pada tahun 2007. Sijil diberikan kepada keluarga di mana anak kedua atau berikutnya muncul, sama ada sendiri atau diterima pakai.

Hari ini, skop sijil menyediakan rujukannya kepada pendidikan anak, kepada persaraan ibu, untuk memperbaiki masalah perumahan, serta pembelian cara pemulihan yang diperlukan untuk kanak-kanak kurang upaya.

Ia dirancang untuk memperluaskan skop penggunaan matkapital - Duma Negeri sedang mempertimbangkan undang-undang tentang kemungkinan membeli atau membina dengan dana sebuah kampung matkapital dan plot tanah untuk pertanian anak syarikat.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan