Tenang, hanya tenang - tekanan seorang lelaki pada masa pembuahan boleh menyebabkan penyakit mental pada seorang kanak-kanak

Para saintis Amerika dari negeri Maryland membuat kenyataan yang tidak dijangka. Mereka mendakwa bahawa mereka menjalankan kajian berskala besar dan menyimpulkan bahawa kesihatan mental seorang anak secara langsung bergantung bukan sahaja kepada keadaan ibu semasa kehamilan, tetapi juga dari mood bapa pada masa pembuahan.

Para pakar neurologi dapat menemui bahawa tikus jantan, yang berada dalam keadaan tekanan yang berterusan, menghasilkan anak-anak, yang tidak menanggapi stres sama sekali, tikus telah menghalang dan tertekan, mengalami kekacauan di ruang angkasa. Ternyata itu sel sperma lelaki "pada saraf" mempunyai perubahan pada tahap miRNA. Molekul ini diperlukan untuk penghasilan protein.

Sel-sel ini adalah sebahagian daripada sperma dan sebahagiannya menentukan set genetik yang akan dihantar oleh sperma ke sel telur.

MiRNA yang diubahsuai membawa maklumat yang tidak mencukupi, dan otak bayi diletakkan pada mulanya, dan kemudian berkembang dengan kecacatan.

Para saintis telah mengatakan bahawa eksperimen mereka menunjukkan bahawa tekanan ayah secara signifikan meningkatkan kemungkinan seorang kanak-kanak yang mengalami autisme, skizofrenia, dan gangguan mental yang lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan