Graduan - 2019 pada "permulaan rendah": negara mengumumkan tema esai akhir untuk graduan sekolah tinggi

Menteri Pelajaran Persekutuan Rusia, Olga Vasilyeva mengumumkan bahawa mereka telah diluluskan dan kini dikenali. topik terbuka mengenai esei akhir.

Borang kemasukan ke peperiksaan ini secara tradisinya diadakan pada akhir tahun sebelum tahun peperiksaan. Dalam erti kata lain, graduan tahun 2019 akan menulis esai pada bulan Disember tahun ini.

Topik dibincangkan oleh ahli-ahli Majlis bagi esei akhir di bawah bimbingan Natalia Solzhenitsyna. Kali ini, pelajar ditawarkan lima topik:

  • "Bapa dan Anak";
  • "Impian dan realiti";
  • "Seni dan kerajinan";
  • "Revenge dan kemurahan hati";
  • "Kebaikan dan kekejaman".

Olga Vasilyeva menyatakan bahawa topik-topik tahun ini sangat mendalam, falsafah dan kaya, mereka memerlukan pendekatan yang bijak dari anak-anak sekolah.

Ingatlah bahawa esei ini adalah wajib bagi semua kanak-kanak yang akan lulus dari sekolah pada musim bunga tahun depan. Hanya kanak-kanak kurang upaya mempunyai hak penuh, berkanun. pilih persembahan bukannya komposisi.

Esei akhir tidak boleh ditulis dalam "cemerlang" atau "baik". Terdapat hanya dua pilihan penilaian: "mengimbangi" dan "gagal".

Jika seorang siswazah menerima "gagal", dia dibenarkan untuk mengambil semula ujian itu, tetapi tidak lebih dari dua kali. Jika pengambilan berganda gagal, kanak-kanak tidak akan dimasukkan ke USE.

Sesetengah IPT menambah mata individu untuk menulis, tetapi dalam kebanyakan institusi pendidikan tinggi pada tahun-tahun kebelakangan ini telah meninggalkan amalan ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan