Penemuan saintifik: bencana alam mengganggu perkembangan kanak-kanak

Para saintis dari Universiti Antarabangsa Florida di Amerika Syarikat mengisytiharkan kesan buruk bencana alam terhadap pembangunan dan jiwa kanak-kanak.

Para penyelidik menganalisis setengah dozen ribu data neurobiologi dan keputusan pemeriksaan klinikal kanak-kanak yang telah berpengalaman dalam kehidupan mereka tiga bencana utama.

Badai, banjir, gempa bumi dan tornado dipertimbangkan. Kumpulan mata pelajaran termasuk kanak-kanak yang, bersama ibu bapanya, tiga kali membuat pemindahan paksa dari lokasi bencana.

95% kanak-kanak berumur 3 hingga 17 tahun mengalami tekanan selepas trauma yang berkaitan dengan pemindahan.

Majoriti kanak-kanak dan remaja mengadu masalah dengan tidur, mimpi buruk dan ketakutan, ahli psikiatri telah mencatat tahap kebimbangan meningkat.

Apabila mereka membesar, kanak-kanak ini tidak "memadamkan" kenangan yang mengerikan, mereka hanya sedikit membosankan dan tekanan menjadi kronik.

Oleh dewasa, kanak-kanak seperti biasanya memperoleh satu atau lebih penyakit kronik, sebab-sebabnya berakar dalam tindak balas psikosomatik.

Kini kumpulan saintis yang sama ini berhasrat untuk memulakan cara-cara perubahan otak posttraumatikuntuk membantu berjuta-juta kanak-kanak yang jatuh ke dalam episod bencana alam setiap tahun di pelbagai tempat di dunia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan