Kanak-kanak di Internet: Majlis Persekutuan berhasrat untuk menyekat akses kanak-kanak ke rangkaian

Ahli-ahli Majlis Persekutuan Rusia mencadangkan Mengehadkan akses internet kepada kanak-kanak.

Adalah diandaikan bahawa pengharaman itu perlu dikenakan pada enjin pencarian dan rangkaian sosial. Inisiatif ini mempunyai motivasi "besi" - larangan itu akan menjadikan kehidupan kanak-kanak agak membosankan, tetapi akan membolehkan mereka mengekalkan kesihatan mental, fizikal dan emosi mereka.

Suruhanjaya Persekutuan telah menyediakan satu dokumen yang mengandungi garis panduan untuk memperkenalkan langkah-langkah yang bertujuan untuk meningkatkan keselamatan kanak-kanak di Internet.

Walaupun dokumen itu mengandungi cadangan praktikal untuk tujuh kategori tapak dan sumber - rangkaian sosial, infosit, perkhidmatan dalam talian, sistem posikovye dan sebilangan yang lain.

Khususnya, ia dicadangkan untuk memperkenalkan ciri privasi supaya hasil carian kanak-kanak kekal di dalam sumber. Di samping itu, data peribadi kanak-kanak itu mestilah tidak dapat diakses oleh orang lain. Jadi, anda perlu tutup geotag, nombor telefon, nombor sekolah tempat anak belajar, dan tarikh kelahirannya.

Senator juga mencadangkan untuk mendaftar kanak-kanak di laman web dan rangkaian sosial hanya dengan keizinan bertulis daripada ibu bapa.

Dokumen ini termasuk langkah-langkah untuk melaksanakan pembangunan kawalan ibu bapa - ibu dan ayah boleh, jika mereka mahu, menjejaki senarai hubungan kanak-kanak, serta belajar tentang keberadaannya. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun akan mempunyai akses terhad kepada saluran dan komuniti yang mengandungi kandungan yang berbahaya kepada perkembangan dan jiwa.

Dan satu lagi inovasi, yang tidak dapat dikalahkan oleh ibu bapa - jika anak itu cuba membuat pembelian di Internet dengan jumlah lebih daripada 500 rubles, pentadbiran perkhidmatan dalam talian perlu meminta apabila membayar kebenaran bertulis untuk membeli ibu bapa. Sekiranya tidak demikian, pembelian akan dinafikan.

Dokumen ini telah dihantar ke wilayah Rusia, di mana ahli-ahli Dewan Awam tempatan akan membuat komen dan pembetulan di dalamnya, selepas itu garis panduan akan diterima pakai.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan