Kematian yang perlahan: menara sel akan dilarang memasang di sekolah dan tadika

Program sasaran persekutuan untuk memastikan keselamatan elektromagnetik sedang dibentuk di Rusia.

Itu dia akan buat beberapa pelarasan dalam perkara dan tindakan yang biasa kepada kami. Jadi, kanak-kanak dan remaja hadkan masa penggunaan telefon bimbit dan telefon pintar, dan stesen pangkalan (menara) akan dilarang untuk mencari di kawasan terdekat tempat kediaman kanak-kanak - sekolah dan tadika.

Dokumen yang sama dikembangkan di Majlis Persekutuan.

Pakar mendakwa bahawa radiasi elektromagnet dari telefon bimbit dan menara telefon bimbit sangat membahayakan kesihatan kanak-kanak.

Organisme kanak-kanak, menurut hasil kajian yang dijalankan di Rusia, menerima dan menyerap tenaga elektromagnetik hampir satu setengah kali lagidaripada badan orang dewasa.

Kehadiran telefon bimbit walaupun pada kanak-kanak prasekolah sudah dirasakan sendiri - lebih banyak dan lebih kerap kanak-kanak mengalami gangguan ingatan walaupun di sekolah rendah, mereka cepat letih, keupayaan mereka belajar berkurang, bilangan gangguan mental pada kanak-kanak telah meningkat.

Tahap penyakit onkologi pediatrik juga semakin meningkat.

Walaupun kerosakan itu jelas, tiada percubaan telah dibuat untuk menyekat penggunaan selular di Rusia.

Hari ini, mengikut statistik, bilangan pengguna telefon bimbit adalah 178% daripada penduduk.

Pada akhir bulan Mac 2018, ahli-ahli Majlis Persekutuan mula membangunkan program negara sasaran, yang membantu melindungi kanak-kanak dari kesan merosakkan radiasi elektromagnet.

Doktor dan jurutera terkemuka mengenai kempen selular bekerja bersama mereka dalam program ini.

Persoalan pemasangan menara komunikasi hari ini diputuskan oleh pengendali sendiri. Tiada dokumen yang akan menunjukkan kepada mereka di mana ia mungkin, dan jika tidak mustahil untuk meletakkan stesen pangkalan.

Tugas negeri pada tahap ini adalah untuk mewujudkan rangka kerja pengawalseliaan yang ketara mengehadkan skop pengendali.

Hari ini, menara boleh didapati di taman-taman dan kawasan taman hutan, berhampiran hospital, tadika dan sekolah. Radiasi elektromagnetik, pengukuran yang diberikan perhatian khusus di USSR, sekarang tiada siapa mengukur atau mengawalnya.

Ia dirancang bahawa Rospotrebnadzor akan memantau pematuhan larangan memasang menara komunikasi di tempat-tempat di mana terdapat anak-anak.

Menjelang akhir tahun, pakar mengatakan, bukan sahaja program kepentingan persekutuan akan siap, tetapi juga undang-undang persekutuan, yang akan menubuhkan tanggungjawab untuk pelanggaran program pengendali telekom.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan