Cerah dan mudah: Rusia meraikan Hari Antarabangsa Manusia dengan Sindrom Down

21 Mac adalah hari di seluruh dunia untuk seseorang yang mengalami Sindrom Down. Tarikh itu ditubuhkan pada tahun 2005, Rusia menyertai hari ini pada tahun 2011. Hari ini wujud dalam kalendar untuk masyarakat memberi perhatian kepada kanak-kanak dan orang dewasa yang istimewa.

Sindrom Down bukanlah penyakit. Itulah sebabnya kanak-kanak dengan diagnosis seperti itu dipanggil tidak sakit, tetapi "cerah", "tidak bersalah".

Sindrom berkembang pada tahap kromosom, dan disebabkan oleh adanya kromosom tambahan dalam 21 pasang, trisomi ketiga berkembang. Itulah sebabnya tarikh itu dipilih 21 Mac - 21hb bulan ketiga setiap tahun.

Walaupun rupa khas, mirip dengan Mongoloid, wajah kelihatan agak rata, terdapat lipatan tambahan pada leher, sendi berlebihan bergerak, dan kemunduran otot dapat diperhatikan.

Kanak-kanak "Sunny" berkembang dengan lebih perlahan daripada yang lain, tetapi mereka mampu belajar dan kreatif sepenuhnya. Semua kanak-kanak dengan diagnosis seperti ini dibezakan oleh humor yang luar biasa, keseronokan dan kesederhanaan, cinta yang besar untuk ibu bapa dan orang ramai secara umumnya. Jangan sekali-kali seseorang yang mengalami sindrom Down adalah jahat, agresif.

Pada malam hari penting, saintis Rusia dipanggil faktor yang mempengaruhi kemungkinan mempunyai bayi dengan sindrom Down. Menurut RIA Novosti, bayi seperti itu boleh dilahirkan di mana-mana keluarga, kaum dan status sosial mempengaruhinya. Faktor utama ialah umur ibu. Bagi wanita pada usia 40 tahun, kebarangkalian ini meningkat sebanyak 9 kali berbanding usia tiga puluh tahun. Bagi wanita pada usia 30, risiko ini dianggarkan pada 1: 1000, dan pada 40 sudah 9: 1000.

Di Rusia, program pemeriksaan pranatal telah diterima pakai dan berkuat kuasa, ia diberikan kepada semua wanita yang berdaftar dengan klinik antenatal. Pada trimester kehamilan yang pertama dan kedua adalah mungkin untuk mengesan kemungkinan penanda oleh ultrasound, serta keputusan ujian darah. Sebagai sebahagian daripada skrining, adalah mungkin untuk menganggap betapa tinggi risiko memiliki anak dengan sindrom itu adalah pada wanita tertentu.

Ia adalah pemeriksaan ini yang menunjukkan bahawa kanak-kanak penyampai TV Evelina Blödance akan dilahirkan dengan kelainan kromosom. Tetapi dia tidak mempunyai pengguguran, dan anak lelaki yang cantik, Semen, dilahirkan. Pada malam itu, Evelina yang berusia 49 tahun melancarkan kumpulan orang ramai yang dikenali sebagai Banyak Stoking, yang diterjemahkan sebagai "Banyak kaus kaki." Para peserta memakai kaus kaki yang cerah tetapi berbeza untuk menarik perhatian orang ramai yang tidak seperti orang lain.

Tindakan itu disokong oleh penyampai TV Ekaterina Strizhenova, penyanyi Olga Orlova, saudara Zapashny dan banyak bintang lain.

Juga di Rusia hari ini melancarkan mob besar dengan hashtag # sepanjang masa, disertai oleh banyak bintang panggung wayang, pop, teater, serta beribu-ribu orang Rusia biasa. Intipnya adalah sama - untuk lulus hari dalam kaus kaki cerah yang berbeza, untuk menarik perhatian orang lain, meminta mereka bertanya mengapa, dan sebagai tindak balas, beritahu mereka apa kita semua berbeza dan ianya sangat normal.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan