Ahli sosiologi memberitahu bagaimana membayangi ibu bapa membunuh yang terbaik di kalangan kanak-kanak

Keinginan ibu bapa untuk menyedari hal ehwal anak-anak mereka dapat difahami, tetapi Kawalan berwaspada terhadap kanak-kanak yang menggunakan teknologi digital moden boleh melumpuhkan identiti kanak-kanak itu.

Inilah sosiologi kesimpulan dari Moscow State University. Kanak-kanak yang terbiasa dengan kawalan digital total tidak tahu cara untuk menavigasi secara bebas kawasan, membina laluan yang selamat dan berkesan di kepala mereka.

Realiti moden memberi peluang kepada ibu bapa - Secara literal, setiap langkah anak dapat dikesan dan diperiksa. Sekiranya anda meletakkan program geolokasi di telefon anak anda, anda boleh melihat masa sebenar di mana anak anda, dan jika anda memakai jam tangan pintar pada anak anda, anda juga boleh mendengar siapa dan apa yang dikatakan anak lelaki atau anak perempuan.

Semua peranti ini direka untuk keamanan ibu dan bapa, kata ahli sosiologi, tetapi sebenarnya mereka adalah orang yang meningkatkan tahap kebimbangan pada orang dewasa - jika bateri mati atau telefon hilang, ibu bapa tanpa data mengenai keadaan dan lokasi kanak-kanak mula "gila.

Pengesanan digital juga menjejaskan perkembangan kanak-kanak, menurut Jabatan Etika di Fakulti Falsafah, Universiti Negeri Moscow. Kanak-kanak tidak merasa yakin dengan orang yang paling aslidan tidak ada hujah bahawa segala-galanya sedang dilakukan demi keselamatannya sendiri tidak boleh bertindak kepadanya.

Dikuatkuasakan dalam keadaan kekurangan kepercayaan, kanak-kanak itu tumbuh tidak percaya, terdedah kepada gangguan personaliti kecemasan, kecemburuan patologi, rahsia. Itulah bagaimana dia akan berkait dengan orang lain - keluarga dan anak-anaknya sendiri, rakan dan rakan sekerja.

Di samping itu, tanggungjawab terhadap tindakan pengawasan berterusan tidak ditambah kepada sesiapa pun, menurut saintis. Dalam hal ini, para pakar mencadangkan agar ibu bapa harus memikirkan masalah dengan baik, jujur ​​menjawab sendiri, adalah penting bagi mereka untuk mengintip kanak-kanak menggunakan alat, kerana sekali amanah itu dipecahkan dalam hubungan itu akan sangat sukar untuk kembali nanti.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan