Ketawa dan hanya: di Amsterdam mendapati perbezaan antara ketawa kanak-kanak dan dewasa

Para saintis di Holland menjalankan eksperimen yang luar biasa yang membantu mencari perbezaan ketawa kanak-kanak dan orang dewasa. Untuk memahami mengapa kanak-kanak dan orang dewasa ketawa dengan cara yang berbeza, penyelidik dari Amsterdam terpaksa rekod dan berulang kali menghasilkan tawa berpuluh-puluh kanak-kanak berusia dari 3 bulan hingga satu setengah tahun.

Hasil percubaan telah diterbitkan dan diterbitkan dalam penerbitan ilmiah. Mereka menunjukkan bahawa ketawa kanak-kanak lebih seperti simpanse manusia daripada manusia. Kanak-kanak ketawa bukan sahaja kerana mereka menghembus nafas, sebagai orang dewasa, tetapi juga kerana mereka menyedut, dan oleh itu kadang-kadang kesan dicipta bahawa kanak-kanak itu "dipenuhi", "tercekik" dengan ketawa. Itulah bagaimana cimpanzi "ketawa".

Pakar-pakar Belanda telah menyimpulkan bahawa cara ketawa berubah dengan usia, dan ini adalah proses evolusi semula jadi dan tidak dapat dielakkan.

Dalam erti kata literal eksperimen lucu menggambarkan penerbitan Planeta Today. Khususnya, dilaporkan bahawa selama beberapa minggu, saintis mendengarkan rakaman ketawa daripada 44 bayi, dan kemudian mempercayakan uji bakat kepada pelatih pelajar.

Kemudian selama beberapa hari di Universiti Amsterdam, kami secara kolektif mendengar rakaman tawa simpanse. Pengguna internet, sebagai tindak balas kepada maklumat tentang kerumitan pengalaman, mencatatkan bahawa di Amsterdam di peringkat negeri semua keadaan telah diciptakan untuk ketawa dengan sungguh-sungguh.

Para penyelidik sendiri menyatakan bahawa hasil pengalaman ini akan menjadi asas kajian global tentang mekanisme pembangunan suara pada kanak-kanak, serta perubahan dalam masa remaja.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan