Telefon pintar mempunyai kesan buruk terhadap ingatan kanak-kanak.

Para saintis Korea menjalankan kajian radiasi yang datang dari telefon pintar, dan dijumpai bagaimana ia menjejaskan otak kanak-kanak.

Hari ini, hampir semua kanak-kanak mempunyai telefon pintar, menjadi hampir mainan kegemaran untuk kanak-kanak yang berumur berbeza, dan fakta ini tidak boleh tetapi mengganggu, pakar Korea percaya.

Sinaran menjejaskan korteks serebrum kanak-kanak yang lebih kuat daripada otak orang dewasa. Pertama sekali mekanisme ingatan menderita. Memori kiasan menderita terutamanya, kanak-kanak menjadi tidak berfikiran dan lalai, mereka tidak mengingati maklumat baru, dan juga dengan cepat melupakannya selepas menghafal.

"Kerugian" yang pertama di pusat memori bermula selepas setahun penggunaan sistematik telefon pintar. Dengan setiap enam bulan berikutnya, jumlah kehilangan fungsi pusat memori hanya meningkat.

Memori kiasan tertumpu di hemisfera yang betul. Ia membolehkan orang itu menghafal sejumlah besar maklumat yang "dikodkan" ke dalam imej. Ia adalah jenis memori yang membolehkan orang membetulkan memori, lukisan, landskap, wajah orang lain.

Pakar-pakar Korea mendakwa bahawa kanak-kanak dan remaja yang ada tekan telefon pintar semasa panggilan ke telinga kanan.

Tetapi radiasi memberi kesan kepada otak kanak-kanak bukan sahaja semasa panggilan, tetapi juga semasa permainan, serta dalam proses komunikasi dalam utusan.

Kajian ini juga melibatkan ahli Switzerland yang membantu sekumpulan saintis Korea mengamati dan menstratkan hasilnya.

Percubaan ini melibatkan 800 kanak-kanak berumur 10 hingga 17 tahun.

Kumpulan penyelidik antarabangsa menerbitkan penemuan mereka mengenai kesan negatif gelombang elektromagnet frekuensi radio pada otak kanak-kanak di beberapa media sains Eropah dan Asia.

Ibu bapa saintis mencadangkan cuba mengurangkan kesan berbahaya. Untuk melakukan ini, mereka dinasihatkan untuk menggunakan fon kepala atau alat dengar apabila memanggil. Lebih kecil telefon akan berada berdekatan dengan kepala dan telinga kanak-kanak, lebih baik.

Anda juga perlu mengehadkan masa yang dibelanjakan kanak-kanak dengan telefon pintar di tangannya, bermain, misalnya, dalam permainan. Adalah disyorkan untuk melakukan ini tidak lebih daripada 1.5 jam sehari.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan