Berapa kos tamat pengajian pada tahun 2018?

Tempoh prom bermula.

Kanak-kanak tadika dan pelajar sekolah akan mengucapkan selamat tinggal kepada mentor dan guru mereka. Untuk acara ini dalam keluarga di mana terdapat graduan, mula mempersiapkan terlebih dahulu. Pakar Majlis Ibu Bapa Semua-Rusia telah dikira berapa banyak tamat pengajian di sekolah dan tadika pada purata nasional tahun ini.

Satu tinjauan kepada beberapa ribu ibu bapa menunjukkan bahawa jumlah perbelanjaan keluarga siswazah telah melebihi untuk 16 ribu rubel.

Daripada jumlah ini, kira-kira 3000 telah diberikan kepada perkhidmatan jurugambar dan jurugambar video yang merakamkan detik-detik penting. 2.5 ribu dikumpulkan untuk hadiah kepada guru, 3 ribu - untuk jamuan dengan muzik dan tarian.

Sekiranya seorang gadis membesar dalam sebuah keluarga, maka sebahagian besar daripada kos adalah kos pakaian pengijazahan.

Tahun ini harga purata pakaian untuk acara perayaan - dari 4500 hingga 9000 rubel. Rambut dan solek akan menelan kos sekurang-kurangnya 2 ribu rubel, dan kasut untuk pakaian - dari 2 hingga 4 ribu rubel.

Untuk anak lelaki siswazah, ibu bapa perlu menghabiskan kurang sedikit pakaian, tetapi masih agak ketara: baju dan baju pada 2018 kos purata 4-6 ribu Rubel.

Berbanding tahun lepas, kos tamat pengajian di sekolah menurun sebanyak purata 5%.

Tetapi di graduan tadika, sebaliknya, naik - sebanyak 10%. Oleh itu, tahun ini, jumlah perbelanjaan ibu bapa dalam perpisahan kepada seorang kanak-kanak dengan tadika melebihi 7 ribu Rubles, sedangkan setahun yang lalu jumlah ini sekitar 6 ribu.

Dalam 95% sekolah dan tadika Rusia, ibu bapa mula mengumpul lebih banyak wang daripada ibu bapa mereka. sejak September lepasterlebih dahulu.

Hanya 1% ibu bapa mengisytiharkan bahawa mereka tidak berhasrat untuk menyerahkan dana kepada pengijazahan, mengurung diri mereka untuk sebahagian besar dengan penyampaian sijil di sekolah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan