Berapa kos untuk mendapatkan anak ke sekolah pada tahun 2018?

Ogos telah bermula, dan untuk ibu bapa anak sekolah, ini bermakna kesediaan "tempur" lengkap untuk pergi ke sekolah. Secara tradisinya, pada awal permulaan yuran Rosstat dikira dalam jumlah apa, dengan anggaran yang paling purata, boleh persediaan untuk tahun akademik baru muncul.

Harus diingat bahawa perbelanjaan sekolah tahun ini meningkat dengan purata 2.5 ribu rubel berbanding tahun lepas.

Kos purata kit kit untuk seorang lelaki (seluar, baju, jumper, jaket) akan menelan belanja Rusia kira-kira 5,000 Rubel. Borang kit untuk kanak-kanak perempuan lebih mahal - kira-kira 6150 rubel.

Kasut untuk kanak-kanak lelaki atau perempuan, termasuk kasut kedua dan sepasang kasut sukan untuk pendidikan jasmani, akan menambahkan kira-kira 5,000-6,000 rubles kepada perbelanjaan ibu bapa.

Pelajaran pendidikan jasmani perlu dikatakan secara berasingan - di kebanyakan rantau Rusia ia dikenakan bayaran untuk mereka tahun ini. meningkat dengan ketara. Sekiranya setahun yang lalu adalah mungkin untuk membeli tracksuit untuk kanak-kanak pelajar untuk 1500-1700 Rubles, maka tahun ini sesuai untuk lelaki dan perempuan kos dari 2200 Rubles. T-shirt untuk bentuk itu akan menelan kos purata 300 Rubles.

Kos ransel berbeza - dari 1000 hingga 3000 Rubles, ada model dan lebih mahal. Dan apa yang boleh dimasukkan ke dalam kos satah sama seperti tahun lepas: buku nota - dari 7 rubel, album untuk lukisan - dari 80 rubel, pena bola-15 rubel, satu set penanda - dari 150 rubel, kes pensil - dalam 300-500 rubles.

Sehingga 30% ibu bapa cuba membeli alat komputer moden untuk anak mereka untuk sekolah - komputer tablet atau komputer riba, mengingat mereka perlu dalam proses pendidikan. Perbelanjaan ini akan diambil dari anggaran keluarga dari 12 hingga 35 ribu rubel.

Yang sama yang lebih suka mengumpul kanak-kanak itu dengan cara yang lama, tanpa alat yang baru dibina, mesti memasak sekurang-kurangnya 17 ribu rubel. Yang paling mahal akan dikenakan bayaran ke sekolah di St Petersburg, Moscow, Vladivostok - perbelanjaan dapat melebihi 22 ribu rubel. Harga terendah - di Udmurtia, Buryatia, di rantau Ulyanovsk - di mana kos purata yuran dianggarkan pada 12,7 ribu rubel.

Untuk mengumpul kanak-kanak itu dan tidak lupa apa-apa, para pakar mengesyorkan membuat senarai dengan senarai semua perkara yang perlu; preliminarily mengira kosnya, untuk mengelakkan kejutan yang tidak menyenangkan pada hari pembelian bekalan sekolah dan pakaian.

Dengan cara ini, ramai ibu bapa cuba mengumpul kanak-kanak "satu hari", mengambil masa atau sehari selepas 20 Ogos.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan