Adakah mereka melihat gigi "kuda hadiah": berapa banyak hadiah untuk kos bayi baru?

Di Kementerian Perindustrian dan Perdagangan Rusia memutuskan dengan kos minimum hadiah untuk bayi baru lahiryang, dari Januari 2018, akan diterima oleh semua ibu baru yang masih berada di hospital bersalin.

Menteri Perindustrian dan Perdagangan Denis Manturov berkata bahawa hadiah itu akan bernilai tidak kurang daripada 10 ribu rubel.

Wang itu akan diperuntukkan dari belanjawan persekutuan dengan subsidi serantau, dan oleh itu set dalam kotak hadiah di rantau yang berbeza mungkin sedikit berbeza.

Ia diketahui pasti barang-barang pengeluaran dalam negeri akan dimasukkan ke dalam kotak - selimut, rompi dan slider, set lampin, set tempat tidur bayi, pakaian santai (mengikut musim), topi, dan topi.

Juga, tanpa kegagalan, barangan kebersihan seperti krim bayi, minyak urut, sabun bayi, lampin, tisu basah untuk bayi akan dimasukkan ke dalam set hadiah.

Tetek, pacifier, botol bayi, mainan dan mainan lain juga boleh ditambah.

Set terbesar setakat ini di Moscow - 42 item. Ibu-ibu baru di ibu negara menerima hadiah sejak kejatuhan lepas. Di Ufa, hadiah itu terdiri daripada 23 barang, dan di St Petersburg - dari 34.

Setakat ini, hanya beberapa kawasan telah mengambil bahagian dalam program "Hadiah untuk Bayi yang baru lahir" dalam mod eksperimen, tetapi dari Januari tahun depan semua orang yang baru lahir Rusia akan menerima hadiah, tanpa mengira rantau kediaman.

Program ini direka untuk membantu bukan sahaja ibu bapa bayi yang baru lahir, tetapi juga pengeluar barangan kanak-kanak, mainan, pakaian. Di bawah kontrak yang dikeluarkan oleh Kementerian Perindustrian dan Perdagangan dengan kilang-kilang, mereka menerima pesanan selama beberapa tahun lebih awal.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan