IQ pada ketinggian: tanda-tanda dirumuskan, yang membolehkan untuk mengesyaki kanak-kanak dengan kepintaran yang tinggi

Ahli sains Amerika dipanggil sembilan tanda asasyang dengan sendirinya tidak bercakap tentang apa-apa, tetapi secara kolektifnya menunjukkan tahap kecerdasan tinggi dalam kanak-kanak. Lebih banyak perlawanan mengenai tanda-tanda - lebih bijak kanak-kanak itu, menurut pakar Harvard.

Tahun-tahun pemerhatian pelajar berbakat telah diberikan pakar dalam bidang psikologi dan sosiologi untuk mengenal pasti dan merumuskan tanda-tanda ini:

  • Bayi suka bersendirian. Mengelakkan syarikat-syarikat bising dan besar, hanya dia lebih menarik dan lebih senyap. Kadang-kadang anak itu bercakap dengan dirinya sendiri.
  • Anak itu adalah yang sulung dalam keluarga. Ciri ini disebabkan oleh fakta bahawa para penatua bertanggungjawab untuk yang lebih muda, yang menyumbang kepada perkembangan kecerdasan.
  • Bayi suka membaca. Dan ketika dia membaca tidak hanya penjual terbaik dan detektif. Secara umum, kanak-kanak yang mempunyai kecerdasan tinggi tidak pernah terhad kepada satu genre buku kegemaran, mereka selalu menjadi pembaca yang serba boleh.
  • Pertumbuhan Chad - melebihi purata. Kanak-kanak yang membesar lebih cepat daripada rakan sebaya mereka menunjukkan IQ yang lebih tinggi.
  • Seorang kanak-kanak belajar muzik. Terutamanya berguna bermain piano dan pelajaran vokal.
  • Chad tidak mempunyai obesiti. Kanak-kanak yang lebih langsing dan sesuai adalah, kebolehan intelektual yang mereka tunjukkan.
  • Kanak-kanak mempunyai mata yang cerah. Dalam kajian fakta ini, para saintis Harvard dibantu oleh rakan-rakan dari Louisville, yang meyakinkan membuktikan bahawa mereka yang mempunyai mata gelap mempunyai potensi intelektual yang kurang.
  • Kanak-kanak mempunyai jari cincin yang panjang sejak lahir. Jari cincin panjang yang lebih besar daripada yang tengah adalah tipikal kanak-kanak dengan kebolehan matematik yang dibangunkan. Tetapi bukan sahaja. Kajian terbaru menunjukkan bahawa kanak-kanak tersebut lebih berjaya dalam pengurusan dan pengurusan, belajar bahasa asing, dan juga mempunyai banyak bakat lain.
  • Anak itu pesimis. Ya, pesimis yang dibezakan oleh keupayaan intelektual dan kemampuan intelektual tertinggi, yakin di Harvard. Alasannya adalah dalam pendekatan hidup. Pesimis sentiasa bersedia untuk senario terburuk, dan oleh itu mereka bekerja pada beberapa pilihan di kepala mereka untuk keluar dari krisis walaupun sebelum krisis berlaku.

Sekiranya seorang kanak-kanak mempunyai sekurang-kurangnya tiga dari sembilan tanda, pakar Harvard mengesyorkan memberi perhatian khusus kepada pendidikan dan perkembangannya - menghantarnya ke tutor, dipindahkan ke institusi pendidikan yang lebih berprestij, menggunakan kebolehan intelektualnya sebanyak mungkin supaya kanak-kanak mendapat peluang untuk menemui potensinya dan menjadi jenius sebenar .

Malangnya, sehingga 90% kanak-kanak berbakat masih tidak diiktiraf dan tidak didedahkan dalam rangka pendidikan standard.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan