Keluarga dengan tiga atau lebih kanak-kanak akan menerima 450 ribu Rubel untuk membayar gadai janji

Presiden Russia Vladimir Putin mengarahkan kerajaan dan Bank Pusat pada kadar yang lebih rendah ke atas pinjaman gadai janji untuk keluarga besar. Keluarga di mana anak pertama, kedua atau seterusnya dilahirkan pada 1 Januari 2018 berhak kepada "gadai janji kanak-kanak" yang disebut dengan sokongan negeri pada 6% setahun. Selebihnya selama 3 atau 5 tahun (bergantung kepada jumlah anak-anak) disubsidi oleh negara. Presiden menggesa untuk menimbang semula isu ini dan memperkenalkan subsidi kerajaan tidak untuk sebarang tempoh yang terhad (3 dan 5 tahun), tetapi untuk keseluruhan tempoh pinjaman hipotek.

Bagi mereka yang keluarga mereka yang ketiga, keempat atau anak seterusnya dilahirkan, Presiden mencadangkan pengenalan satu lagi ukuran sokongan - 450 ribu rubel untuk membayar gadai janji yang ada pada masa kelahiran anak itu.

Wang itu dirancang untuk dibayar daripada belanjawan persekutuan.

Pada masa yang sama, dirancang bahawa inovasi akan mula bertindak dengan cara yang tidak biasa dan tidak standard untuk inisiatif legislatif - di belakang. Iaitu, keluarga di mana anak ketiga dan seterusnya dilahirkan pada 1 Januari 2019, sudah tentu dapat mengira pembayaran tersebut.

Ketua negara mencadangkan bahawa perumahan baru akan menjadi lebih murah untuk keluarga besar: jika anda menambah kos ibu bersalin dan ini 450 ribu rubel, anda akan mempunyai lebih dari 900 ribu, yang kebanyakan wilayah di negara ini adalah sekitar separuh kos apartmen.

Presiden memerintahkan untuk meminda belanjawan secepat mungkin.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan