Pukulan ke dompet: bayaran ke sekolah menyebabkan kesulitan kewangan untuk separuh ibu bapa Rusia

Yuran sekolah tradisional tahun ini telah menyebabkan kesulitan kewangan yang serius untuk 51% ibu bapa. Ini adalah data tinjauan Pusat Penyelidikan Pendapat Awam All-Russian. VTsIOM menjalankan kajian kes pada malam 1 September.

51% daripada ibu dan ayah yang disurvei berkata bahawa sukar bagi mereka untuk membawa anak ke sekolah secara kewangan, tetapi kesukaran itu dapat diselesaikan sepenuhnya, tetapi setiap ibu bapa kelima mempunyai kesukaran yang lebih besar - mereka harus menyimpan wang terlebih dahulu atau meminjam dari saudara-mara dan kenalan.

Walau bagaimanapun, ahli sosiologi mengambil perhatian bukan sahaja dalam keadaan kewangan ibu dan bapa, tetapi secara umum mendapati sikap ibu bapa ke sekolah moden.

Ternyata hampir separuh daripada responden (45%) yakin bahawa guru mengajar kanak-kanak lebih buruk sekarangdaripada itu semasa latihan ibu bapa sendiri. Satu pertiga ibu bapa sudah siap menutup mata kepada beberapa kekurangan dalam sistem pendidikan, jika guru itu akan dapat mencari pendekatan kepada setiap kanak-kanak di dalam kelas.

Lebih daripada 72% ibu bapa menyatakan keyakinan bahawa mereka perlu mengupah tutor supaya anak itu dapat melepasi USE dengan maruah dan memasuki universiti impian mereka.

Hanya 9% responden berpuas hati dengan kualiti pendidikan di negara ini, dan ini sangat kecil berbanding dengan tinjauan yang sama tahun-tahun sebelumnya.

Kajian VTsIOM dihadiri oleh Rusia dengan anak-anak usia sekolah. Jumlah berjumlah 1200 ibu bapa.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan