Yuran sekolah telah menjadi lebih mahal: cek belian purata telah meningkat sebanyak 23%

Bank Rusia mendakwa bahawa kos pemeriksaan purata untuk produk kanak-kanak ke sekolah tahun ini meningkat sebanyak 23% berbanding tahun lepas.

Pakaian sekolah untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan menunjukkan pertumbuhan yang paling ketara. Ia telah meningkat hampir 13% berbanding tahun lepas. Saya terkejut oleh pakar-pakar dan kenaikan harga barangan seperti pendidikan jasmani tetap T-shirt dan lampu meja untuk bilik pelajar.

Kaos t-shirt untuk sebab-sebab yang tidak dapat diterangkan melambung dengan kos sebanyak 77% dan sekarang kos dari 390 rubles, dan lampu meja telah meningkat dengan harga sebanyak 42%.

Bekalan pejabat naik sebanyak 10%, beg galas dan beg sekolah sebanyak 9%. Kasut meningkat sebanyak 11% berbanding musim panas tahun 2017.

Penganalisis perbankan, yang mempelajari kos Rusia dalam bayaran ke sekolah, dibuat dengan bantuan pembayaran oleh kad bank, berpendapat bahawa yang paling aktif dalam dua minggu pertama bulan Ogos adalah ibu bapa rantau Rostov, Kostroma, republik Mordovia, Khakassia dan Chechnya.

Mereka sudah bersedia untuk membawa kanak-kanak ke sekolah, dan permintaan banyak barang kanak-kanak dan pelajar di kawasan ini telah meningkat tiga kali ganda.

Para pemimpin dalam nilai pembelian (nilai cek rata-rata) adalah ibu bapa wilayah Nizhny Novgorod, Voronezh, Sverdlovsk dan Magadan. Ada mencatat pembayaran dalam jumlah 45 ribu rubel, 37 ribu rubel, tetapi cek purata adalah 3.5 ribu rubel.

Para bankir dan Kementerian Pembangunan Ekonomi tidak sepadan, kerana sebagai tindak balas kepada maklumat dari para penganalisis bank, pakar-pakar Pembangunan Ekonomi menyatakan bahawa seragam sekolah telah meningkat dalam harga, menurut statistik, sebanyak 2.4%, yang "benar-benar normal, sejak inflasi adalah 2.5%.

Data pertama dari Rosstat mengenai kos kempen persediaan untuk 2018 adalah sama dengan bank. Peningkatan harga berlaku untuk semua kumpulan barangan pelajar.

Yang paling mahal tahun ini adalah yuran sekolah di rantau Moscow, di St. Petersburg dan Vladivostok, di mana ibu bapa, dengan piawaian paling minimum, diperlukan tidak kurang daripada 23 ribu rubel untuk yuran seorang kanak-kanak ke sekolah.

Yang paling murah, menurut data awal dari Rosstat, akan dikenakan yuran ke sekolah di Mordovia, rantau Saratov, Bashkiria - kira-kira 13 ribu rubel untuk semua.

Konsol satu perkara: pada hari-hari terakhir bulan Ogos, harga pasaran sekolah biasanya mula menurun, kerana penjual memahami bahawa masa untuk perdagangan berakhir. Mereka membuat diskaun besar, jadi sesetengah ibu bapa sengaja ditangguhkan yuran ke sekolah hingga hari-hari terakhir bulan Ogos.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan