Orang yang paling kaya di dunia memutuskan untuk membantu pemimpi kanak-kanak

Jeff Bezos, orang terkaya di dunia, memutuskan untuk mewujudkan dana peribadi yang akan memperuntukkan biasiswa khas kepada pertubuhan bukan keuntungan yang membantu kanak-kanak dan orang-orang yang tiada tempat tinggal. Jeff mengumumkan niatnya dalam microblognya.

Jumlah yang disumbangkan olehnya hanya pada tahap pertama akan dari 2 bilion dolar.

Wang dari dana Bezos akan diterima oleh organisasi-organisasi yang mewujudkan institusi pendidikan dan perubatan untuk anak-anak dari golongan miskin sendiri.

Bezos Day One Fund akan mula bekerja pada hari-hari yang akan datang. Sekarang pengasas Amazon sedang menamatkan formaliti terakhir.

Keutamaan akan diberikan kepada organisasi bukan keuntungan yang merancang untuk membuka tadika dan sekolah, serta hospital percuma untuk kanak-kanak di kawasan yang tidak mempunyai sekolah yang mencukupi, dan kanak-kanak dari keluarga miskin. Sebenarnya tidak ada peluang untuk belajar, bermimpi dan menterjemahkan impian mereka menjadi realiti.

Setakat 13 September 2018, kekayaan Jeff Bezos dianggarkan sebanyak $ 164 bilion, dan dia memimpin jutawan tertinggi di dunia. Data yang disediakan oleh Bloomberg.

Bill Gates, yang baru-baru ini dianggap orang terkaya di planet ini, hanya menduduki barisan kedua dengan 98 bilion dolar. Di tempat ketiga adalah Warren Buffett, hartanya adalah 87 bilion.

Bezos sendiri dibesarkan dalam keluarga miskin, sendiri, tanpa bantuan ibu bapanya, lulus dari Priston University.

Kemuliaan dan wang datang kepadanya selepas membuat kedai online Amazon. Bezos yang berusia 54 tahun berkahwin, mempunyai empat orang anak. Tiga daripada mereka - sendiri dan seorang gadis - adalah resepsionis, keluarganya mengambil salah satu sekolah berasrama di China.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan