Melahirkan tepat pada waktunya: saintis memberitahu anda bila melahirkan untuk mengurangkan risiko kanser payudara

Semasa menjalankan bayi, proses yang intensif berlaku di dalam badan wanita, termasuk proses hormon, yang mempunyai minat khusus kepada ahli onkologi.

Oleh itu, di Universiti Copenhagen mendapati bahawa usia terbaik untuk bersalin adalah sehingga 30 tahun. Pada wanita yang telah melahirkan sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak sebelum permulaan tiga puluh tahun, kemungkinan kanser payudara dapat dikurangkan sebanyak 14%.

Risiko dikurangkan disebabkan biomekanisme tertentu yang "dimasukkan" dalam tubuh wanita semasa tempoh kehamilan yang ketat.

Saintis Denmark di bawah pimpinan Mads Melby dari Copenhagen dapat mengetahui bahawa untuk mengurangkan risiko kanser, adalah penting berapa lama kehamilan berlanjutan. Sekiranya kelahiran berlaku sebelum 33 minggu, risiko tetap tinggi, seperti semua yang lain. Walau bagaimanapun antara 33 dan 34 minggu, hanya tujuh hari pada tubuh ibu masa depan, fenomena imun yang aneh dan belum dapat dijelaskanyang telah direkodkan semasa imunogram.

Mereka dipanggil "kesan kehamilan." Ia adalah perubahan yang mengubah nisbah kemungkinan kemungkinan wanita hamil di bawah usia 30 tahun.

Untuk kajian ini, pendaftaran nasional Norway dan Denmark digunakan, di mana maklumat tentang melahirkan selama 40 tahun yang lalu telah dikumpulkan. Para saintis menganalisis umur wanita yang sedang bekerja, usia kehamilan pada masa penghantaran, serta kesan jangka panjang terhadap kesihatan ibu-ibu hampir 4 juta wanita. Kajian yang lebih besar jarang berlaku.

Perlu diberi perhatian, menurut saintis, bahawa kehamilan semula mengurangkan risiko onkologi payudara sehingga 17%. Dan tiga kehamilan dan tiga penghantaran dalam masa (selepas 34 minggu kehamilan) mengurangkan kemungkinan bahawa seorang wanita akan mengalami kanser payudara di masa depan, dengan hampir 34%.

Sebelum ini, dipercayai bahawa risiko onkologi dikurangkan hanya pada wanita yang menyusui anak. Kajian baru menunjukkan bahawa walaupun wanita yang atas sebab tertentu tidak menyusui mendapat "kesan kehamilan" yang positif.

Kini saintis akan ditubuhkan mengapa wanita yang melahirkan selepas 30 tahun tidak mempunyai kesan ini. Hubungan paradoks kekebalan dengan faktor umur setakat ini, walaupun ia telah terbukti, tidak dapat dijelaskan dengan wajar.

Versi lengkap penyelidikan dari kumpulan University of Copenhagen yang diterbitkan dalam Nature Communications.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan