Melahirkan kesihatan: saintis telah membantah mitos mengenai bahaya kelahiran lewat

Saintis Israel membuktikan kepercayaan yang meluas bahawa melahirkan bayi lewat dapat berbahaya.

Satu kajian yang dilakukan di Ben-Gurion University di Negev, menunjukkan bahawa kemungkinan besar melahirkan pada 35, 40, dan 50 tahun. Penyelidik menilai dan menganalisis risiko kepada ibu dan janin dalam unjuran umur ibu.

Ternyata sekarang adalah masa untuk menaikkan umur usia pembiakan, sejak hari ini sumbangan telur dan teknologi pembantu reproduktif dikembangkan di seluruh dunia.

Kajian itu melibatkan 243 ribu wanita berumur 40 hingga 50 tahun. Sebelum ini, dipercayai bahawa kehamilan dalam kumpulan umur ini dikaitkan dengan risiko kelahiran pramatang, preeklampsia, hipertensi, kecacatan kongenital kanak-kanak, komplikasi yang serius pada melahirkan anak.

Hasilnya menunjukkan bahawa semua perkara di atas, terdapat risiko tertentu hanya berkaitan dengan kelainan kromosom pada seorang anak, kerana sel seks wanita dan lelaki berumur dengan usia, kebarangkalian peningkatan mutasi.

Jika tidak, risiko dan bahaya telah dibesar-besarkan dengan ketara - inilah kesimpulan yang dicapai oleh saintis.

Dan penemuan bahawa risiko, yang meningkat dalam 40 tahun, agak tidak dijangka pada usia 50 tahun mereka jatuh lagi. Oleh itu, kelahiran selepas 50 tahun adalah lebih selamat daripada melahirkan pada umur 40 tahun.

Para saintis yang menjalankan kajian menyampaikan laporan mereka di Los Angeles pada persidangan ahli obstetrik dan pakar sakit puan. Mereka menyatakan harapan bahawa wanita tidak lagi takut usia, dan akan mula melahirkan selepas 40-50 tahun. Pada masa yang sama, para pakar menegaskan bahawa sebelum memutuskan langkah sedemikian penting, perlu berkonsultasi dengan ahli ginekologi, kerana terdapat faktor individu yang dapat mempengaruhi kehamilan dan melahirkan anak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan