Wanita Rusia akan lebih menguntungkan untuk "duduk" pada cuti bersalin

Pada 31 Januari 2018, undang-undang draf baru dikemukakan kepada Duma Negeri yang bertujuan untuk mempopularkan kadar kelahiran di negara ini. Ia menawarkan Meningkatkan tempoh penjagaan bagi seorang kanak-kanak yang bekerja dari 1.5 hingga 3 tahun semasa. Ini adalah penerbitan rasmi Parlimen - "akhbar Parlimen."

Penulis draf undang-undang dalam nota yang mengiringi menjelaskan bahawa terdapat sedikit institusi prasekolah di negara ini, di mana terdapat kelompok untuk anak-anak dari satu setengah tahun. Ibu-ibu bayi ini sering tidak mampu untuk bekerja, kerana mereka tidak mempunyai seorang pun untuk meninggalkan anak-anak mereka. Jabatan Kawalan Presiden Persekutuan Rusia membentangkan hujah tambahan - bilangan tadika di negara ini sejak dua dekad yang lalu menurun sebanyak hampir 2 kali.

Hari ini, undang-undang mempunyai had ke atas pengalaman insurans - wanita boleh dikreditkan dengan maksimum 6 tahun, yang dibelanjakannya untuk menjaga kanak-kanak dalam kekananannya. Iaitu, untuk melahirkan lebih daripada 4 kanak-kanak tidak menguntungkan. Ahli Parlimen mencadangkan untuk menghapuskan peruntukan ini sama sekali.

Pada pendapat mereka, nisbah pencen untuk mengira pencen sementara wanita itu adalah cuti bersalin perlu ditingkatkan. Ini akan menggalakkan wanita melahirkan anak ketiga, keempat, dan kelima, tanpa rasa takut bahawa pencen usia tua mereka akan diabaikan.

Sekiranya undang-undang itu diluluskan, maka, menurut para ahli, ini akan membantu memperbaiki keadaan demografi di negara ini, dan juga menyelesaikan masalah tempat di sekolah-sekolah tadika tadika. Ingat bahawa arahan untuk menangani kekurangan ruang bagi orang Rusia termuda baru-baru ini diberikan oleh Presiden Vladimir Putin.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan