Bapa dan kanak-kanak: Orang Rusia tidak mahu anak-anak mereka mengikuti jejak mereka

Lebih banyak pilihan untuk memberi ibu bapa hari ini kepada anak-anak mereka.

Kesimpulan ini dicapai oleh pakar-pakar VTsIOM (Pusat Penyelidikan Pendapat Umum All-Russian). Mereka menjalankan tinjauan telefon yang besar dan mendapat tahu bagaimana hubungan rumit bapa dan anak-anak moden.

Lebih daripada satu setengah ribu dewasa yang menaikkan anak remaja mengambil bahagian dalam kaji selidik itu.

83% ibu dan bapa menyatakan keyakinan mutlak bahawa anak muda hari ini mencari cara hidup mereka sendiri, dan mereka melakukan perkara yang betul.

75% daripada ibu bapa berkata demikian tidak mahu anak lelaki dan anak perempuan mengikuti jejak mereka - memilih profesion, pekerjaan, bandar yang sama.

Beberapa tahun lalu, tinjauan menunjukkan lebih daripada seperempat ibu bapa mahu anak-anak mengulangi laluan mereka dan mencapai tahap yang tinggi. Hari ini, tidak terdapat lebih daripada 11% ibu bapa sedemikian.

Fakta bahawa ia menjadi sukar untuk berkomunikasi dengan remaja dinyatakan hanya oleh 36% ibu bapa.

Selebihnya dengan yakin menyatakan bahawa tidak ada masalah dengan pemahaman.

Pakar yakin itu ibu bapa mula bimbang tentang anak-anak mereka, lebih ramai ibu dan bapa yakin bahawa anak lelaki dan anak perempuan mereka akan mempunyai kejayaan dan kemakmuran pada jalan pilihan mereka, walaupun jalan ini tidak sesuai dengan idea orang tua tentang masa depan yang ideal.

Di Rusia, syarikat resepsi itu bermula di universiti dan kolej.

Terdahulu, dilaporkan bahawa di kalangan graduan tahun ini permintaan terbesar institut perubatan, universiti tentera dan kepakaran kejuruteraan. Pertandingan tertinggi dicatatkan di fakulti untuk para diplomat, penterjemah masa depan, dan juga di fakulti untuk para pengaturcara dan pakar keselamatan komputer.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan